Welzijnsschakels actief in de kerk

Sinds vorige donderdag zijn Welzijnsschakels actief in de Sint-NIklaaskerk, waar ze hun eerste bedeling deden aan zo’n 68 gezinnen en 168 inwoners. Het is een samenwerking tussen de Kerkfabriek, Welzijnsschakels en de gemeente die nu geconcretiseerd is op deze plek. De bouwvalligheid van de dekenij kunnen ze nu definitief achter zich laten.

De kerk is nu in twee gedeeld. Achteraan links en rechts heb je de voorzieningen voor dit engagement dat men met panelen kan afschermen. Vooraan is er nog steeds liturgie mogelijk.

Welzijnsschakels Kerk -  © Bennievdp - Foto 2

Welzijnsschakels

Welzijnsschakels wordt geleid door Muriel en Monique, die zich covoorzitters noemen. Tijdens haar welkomstwoord gaf Monique mee dat Voedselteams meer zijn dan een ‘winkel’ en ook zorgen voor speelgoed (2x per jaar) en kledij voor zij die het niet breed hebben en via het OCMW  daar terecht kunnen. De vrijwilligers helpen ook mensen verhuizen of wanneer ze solliciteren. Ook de Koning Boudewijnstichting geeft financiële steun en elk jaar gaan ze ook rond op alle scholen om een inzameling te doen. 

Welzijnsschakels Kerk -  © Bennievdp - Foto 3

Frederik Van den Berghe, schepen

In dit beschermd monument deed de gemeente de noodzakelijke aanpassingswerken met compartimentering, nieuwe keuken, water en elektriciteit en investeerde zo 50.000 euro. Niets mocht verankerd worden en moest snel kunnen weggenomen worden.

Welzijnsschakels Kerk -  © Bennievdp - Foto 4

Chris Van Caelenberghe, voorzitter Kerkfabriek

Chris benadrukte dat het gebruik van kerken momenteel in evolutie is. Ze hebben waarde voor gelovigen maar ook voor de lokale gemeenschap.

“Ze dragen – naast een spirituele en religieuze dimensie – aspecten in zich va, kunst, cultuur, erfgoed, geschiedenis, gebruiken, sociale relaties, persoonlijke levenservaringen.”
Welzijnsschakels Kerk -  © Bennievdp - Foto 5

Voorts zei Chris dat een gesprek over het gebruik van een kerk niet emotieloos verloopt voor gelovigen en andersgezinden. Voor sommigen hebben kerkgebouwen dan weer helemaal geen betekenis.

Zo krijgt de Sint-Niklaaskerk een nevenbestemming, wat op een gedeeld gebruik duidt. De verschillende ruimtes zijn bouwkundig van elkaar gescheiden.

Een impressie van de inrichting en de offficiële opening gisteren, krijgt u in onze fotoreeks. 

Fotoreeks
(Klikken op facebook logo om de reeks te openen).

 

 

Scroll naar boven