Werelddag Fair Trade 2016

Lochristi is nog geen Fair Trade gemeente maar er wordt aan gewerkt. Ondertussen zijn er 167 Fair Trade gemeenten in Vlaanderen, 78 gemeenten – waaronder Lochristi – zijn kandidaat en 64 zijn nog niet actief.

De Dag en Week van Fair Trade wordt jaarlijks georganiseerd en de Wereldwinkel staat alvast zaterdag 14 mei van 9 tot 12 uur in de bib met een promo- en proevertjesstand. De gemeente koopt al enige tijd meerdere eerlijke producten voor de interne catering.

Om Fair Trade gemeente te worden en te blijven moeten verschillende criteria worden gehaald en een werkgroep vanuit de milieudienst probeert Lochristi dit label te laten behalen.

Werelddag Fair Trade 2016

Fair Trade is hip

De omzet groeide vorig jaar met 10.9%. Meer dan de helft van de gezinnen (53%) haalt Fair Trade producten in huis. Ook de samenwerking met supermarktketens, KMO’s en multinationals heeft mee deze groei bepaald. Bijna 75% van de mensen kent het label en 94% vindt het betrouwbaar en 72% wil dat het aanbod verder groeit.

Belangrijkste redenen waarom mensen ‘eerlijke producten’ kopen, zijn een betere toekomst voor de boeren en hun gezinnen, smaakvolle en kwaliteitsproducten en respect voor de planeet.

“Bij mijn aantreden in januari 2008 zat de organisatie in woelige wateren. Vandaag zijn we financieel gezond, is het engagement voor Fairtrade bij de Belgen gegroeid en hebben we stevige partnerschappen opgebouwd met supermarkten en voedingsbedrijven allerhande. Ter gelegenheid van ons 25 jarig bestaan, voerden we ook een succesvolle naamsverandering door. Dit alles is de realisatie van een sterk team en haar partners. De organisatie is klaar voor de volgende stap. Het toekomstverhaal van eerlijke handel is een verdere schaalverbreding via empowerment van de burger/consument én van bedrijfsleiders. Samen hebben ze een belangrijke rol te spelen in een transitieverhaal om Fairtrade in alle belangrijke productcategorieën helemaal uit de niche te halen. Dat is een mooie opdracht voor mijn opvolger,” zegt directeur Lily Deforce.

Het gaat ondertussen om een omzet wereldwijd van 1 miljard euro.

Meer dan anderhalf miljoen boeren en arbeiders uit 47 landen leveren grondstoffen voor de blauwgroen gelabelde producten en 40% procent onder hen verkoopt vandaag meer dan 50% van hun oogst onder Fairtrade voorwaarden.

 “Om de impact in het Zuiden ten volle te laten spelen moeten we een versnelling hoger schakelen en een groter publiek bereiken zonder te tornen aan de integriteit van het keurmerk. Het aanbod in het Zuiden is in bijna alle productcategorieën veel groter dan wat de markt afneemt. Verdere verbreding van niche naar mainstream, schaalvergroting, verduurzaming van aanbodstrategie en van de aankooppolitiek van bedrijven is de kern van onze strategie in de toekomst. Ik heb het volste vertrouwen in de strategische koers en de initiatieven die klaar liggen voor de lange termijn toekomst van Fairtrade Belgium,” liet Lily Deforce, die op 1 juni afscheid neemt, optekenen.

Unizo is niet pro

De totale omzet bedroeg in België 115.5 miljoen euro. Correcte verkoopsvoorwaarden en een vaste minimumprijs voor de producten staan centraal. Lokaal heeft Unizo zijn bedenkingen en ze zijn uit de werkgroep gestapt.

Grootwarenhuizen zoals Colruyt, Delhaize, Bio Planet, Okay, Carrefour, Lidl, Intermarché, Aveve, Match, Smatch, Albert Heijn en Aldi verkopen deze producten reeds een tijd.

In de wijnwereld zijn Oxfam Wereldwinkelwijnen evenmin het kneusje. Kwaliteit en selectie staan nu centraal en dat is aangenaam vineus.

Meer informatie: http://fairtradegemeenten.be

 

Scroll naar boven