Wordt Obe Vermeulen cultuurlaureaat 2021?

Bennie
0 reactie(s)
Cultuurlaureaat 2021- Obe - © Bennie Vanderpiete

Tekst & Titelfoto © Bennie Vanderpiete

Muzikaal talent, passie en hard werken. Obe Vermeulen timmert volop aan zijn weg naar een succesvolle carrière als componist. Wordt hij de cultuurlaureaat 2021?

Na Améline Vandewalle is Obe Vermeulen de tweede jeugdige kandidaat op de shortlist met kandidaten voor de titel cultuurlaureaat 2021.
Bij de 19-jarige zoon van Peter Vermeulen en Veerle Van Conkelberghe (Con-struct BVBA) zit muziek in de genen. Peter en zijn beide zonen - de tweeling Seppe en Obe – spelen alle drie bij Bluesy Muloosy.  “Pépé” Etienne Vermeulen (77) is al vele jaren de duivel-doet-al van de harmonie “Willen is Kunnen”, waar ook Seppe en Obe actief waren. In 2019 schitterde Obe nog als Lord Farquad in de musical “Shrek” die de muziekschool toen opvoerde. Seppe maakte toen deel uit van het orkest.

Cultuurlaureaat 2021- Obe - © Bennie Vanderpiete

Een leven vol muziek

Seppe koos voor een technische vorming en studeert industrieel ingenieur elektromechanica. Maar Obe besliste al op jongere leeftijd om voluit de kaart van de muziek te trekken. In 2019 was hij de eerste leerling die aan het Lemmensinstituut in Leuven (kunsthumaniora) afstudeerde in de nieuwe richting compositie. Het Koninklijk Conservatorium Gent was een volgende - logische - stap. Daar is hij één van de studenten van o.m. Dirk Brossé in de richting “compositie”. Sinds 2020 volgt deze muzikale duizendpoot ook nog een opleiding “directie” bij Bart Picqueur.
Obe bespeelt geregeld ook zelf de piano en de saxofoon. En dat is iets wat hij vooral in zijn vrije tijd doet het bij het GUHO (Gents universitair harmonieorkest), de Koninklijke muziekmaatschappij De Neerschelde, bij de band “Brass Party” en – zoals eerder vermeld bij - Bluesy Muloosy. En tegenwoordig geeft hij ook les aan de Muziekschool Lochristi, daar waar het ooit allemaal begon voor hem.

Cultuurlaureaat 2021- Obe - © Bennie Vanderpiete

Composities

Ondertussen heeft Obe al enkele composities achter zijn naam. Hij richt zich voornamelijk op kunst-, concert- en... filmmuziek. Maar hij schrijft ook solo werken. Tijdens de voorbije lockdown zette hij 14 cadenzas (solopassages) voor blaas- en strijkinstrumenten op toon. In 5 maand tijd componeerde hij meer dan 100 minuten aan muziek. Die cadenzas werden volwaardige werkjes. De opnames van die muzikale pareltjes – met professionele muzikanten en technici – financierde Obe met een crowdfunding. U kon dat toen ook lezen op Lochristinaar.com (https://www.lochristinaar.com/nieuws/crowdfunding-voor-loots-muzikaal-talent-obe-vermeulen).

Cultuurlaureaat 2021- Obe - © Bennie Vanderpiete

Obe, hoeveel ben jij met muziek bezig?

“Dat ik een workaholic ben, is misschien zelfs een understatement. Het “druk hebben” is een van mijn favoriete activiteiten. Altijd is er wel iets te doen: componeren, opnames leiden of bijwonen, onderricht geven, repetities voorbereiden, muziek beluisteren of analyseren, dirigeren of studeren voor examens. Wanneer de planning vol zit neem ik er graag nog een project of 2 bij, dat maakt het spannend. Nachtwerk is dan geen uitzondering. Leonard Bernstein zei ooit: “To achieve great things, two things are needed; a plan, and not quite enough time.” Ik zit nog in een vroege fase van mijn carrière, maar dat weerhoudt mij er niet van om, naast mijn opleiding aan het conservatorium, daar al stevig aan te bouwen”.

Waarom de keuze om te componeren?  

“Zolang ik me kan herinneren, ben ik al bezig met muziek. In het begin als uitvoerend muzikant. Maar geleidelijk aan begon ik meer en meer naar muziek te luisteren met de gedachte: “Dit wil ik ook kunnen schrijven”. Zo evolueerde ik naar een scheppend artiest of dus componist. Dat was toen eerder op de achtergrond. Tijdens mijn toelatingsproef op het Lemmensinstituut in 2017 wou ik eigenlijk piano en saxofoon studeren. Zij merkten daar mijn componeertalent en mijn ambitie op en stampten, speciaal voor mij, een nieuwe studierichting uit de grond. Sindsdien componeer en creëer ik dag en nacht. “

Cultuurlaureaat 2021- Obe - © Bennie Vanderpiete

Dag en nacht?

“Componist zijn is voor mij een manier van leven. Op een doorsnee dag zit ik van ’s ochtends 8 uur achter de piano en de computer en schrijf muziek. Soms tot 1 of 2 uur ’s nachts. Het mooie is dat dit nooit als werken aanvoelt. Muziek schrijven is een vrij “eenzaam” vak. Aan een partituur of demo werken, orkestreren, arrangeren… vaak doe je alles alleen. De samenwerking met muzikanten/regisseurs/acteurs/… is dan altijd een welgekomen afwisseling in het creatieproces.
 Als jonge artiest ben ik bovendien steeds op zoek. Op zoek naar mijn eigen unieke klank, op zoek naar alle mogelijke richtingen die ik kan uitgaan en op zoek naar nieuwe ideeën en inspiratiebronnen.”

Op welk van je culturele prestaties ben je zelf het meest trots?

“Als klassiek componist creëer ik muziek via partituren. Het schrijven van die stukken is volgens mij “an sich” geen kunst. Mijn muziek komt pas tot leven als die wordt uitgevoerd door muzikanten tijdens opnames voor filmmuziek, in een concertzaal, op de radio/TV. Mijn composities werden al gespeeld door enkele gerenommeerde orkesten, ensembles en solisten uit het Belgische muzieklandschap. Onder meer het Antwerp Symphony Orchestra, het HERMESensemble, I Solisti ensemble, Inge Smedts (cultuurlaureaat 2015), Marc Tooten, Stijn Saveniers, Kevin Van Giel, Anthony Devriendt, Pieter Nuytten… brachten al mijn creaties ten uitvoer. Deze samenwerkingen zorgden ervoor dat mijn muziek al op diverse podia en platformen te horen was: Koningin Elisabethzaal, De Singel, AMUZ, Miry, Podium 19, Spotify…”

Cultuurlaureaat 2021- Obe - © Bennie Vanderpiete

Wat mogen we in de nabije toekomst van je verwachten.?

“Op dit moment zitten er enkele projecten in postproductie en staan er al nieuwe projecten voor de deur. Momenteel ben ik druk bezig met het bewerken van audio en beelden van mijn solo Cadenzas en het mixen van mijn muziek voor de kortfilm “Jong”. De komende maanden zal er nog heel wat muziek gereleaset worden, maar daar kan ik nu nog niet veel over prijs geven. Mijn agenda voor de komende zomer is ook al gevuld met enkele interessante masterclasses en samenwerkingen, o.m. bij Wim Henderickx waar we gaan samenwerken met het Vlaams Radiokoor, HERMESensemble en strijkorkest JOWest. Ook krijg ik voor een nieuw filmproject terug de kans om samen te werken met het I Solisti ensemble. Daarnaast werd ik geselecteerd voor een stageweek in Moskou o.l.v. Hollywoodcomponist Harry Gregson-Williams. Daar krijg ik de kans om muziek op te nemen met het Moscow Open Sound Orchestra.”

Veel succes Obe! We blijven je volgen. 

(Foto's © Bennie Vanderpiete en Ibe Van Bouchaute)