Xeado Live Band viert 20ste verjaardag met Gene Thomas

Bennie
0 reactie(s)
Xeado Live Band 20 jaar Lochristinaar

© Tekst & Titelfoto Bennie Vanderpiete

Eind 2019 mocht de Xeado Live band 20 kaarsjes uitblazen. Dat wordt deze maand, op 28 maart, gevierd met een optreden in zaal Lumière.  Naast headliner Gene Thomas treden ook Dex Dylan en Annelies Grison op.

De Xeado Live Band

De Xeado Live Band ontstond in 1999 toen een 12-tal muzikanten uit de harmonie “Willen is Kunnen” zich verenigden en "Lo Crescendo” boven de doopvont hielden. Muziekbeleving in de ruime zin van het woord was hun opzet. Nieuwe technieken – zoals videoprojecties – werden aan het klassieke muziekspektakel toegevoegd.  In 2005 – Night of The Proms vierde toen hoogtij - veranderde men de naam naar de “Xeado Proms Band”. Maar het “live-aspect” werd steeds belangrijker. In 2006 registreerde men de groep daarom als de “Xeado Live Band”.

Door de jaren heen werden vonden heel wat concerten plaats waarbij de band zich liet bijstaan door bekende Vlaamse stemmen: Jimmy Frey, Frank Galan, Udo, Geena Lisa, Raf Van Brussel, The Cappaert Sisters en ook Sofie. Van de 12 oorspronkelijke leden zijn er vandaag nog 4 aanwezig: naast secretaris Geert Noppe zijn dat Pascal, Annick en Nadia Aerssens. Die laatste drie zijn kinderen van Gerard Aerssens. Deze klarinettist is met zijn 82 lentes ook het oudste lid van de 20-koppige band.

Wim Van Volsem, die de voorbije jaren het orkest dirigeerde, zocht nieuwe horizonten op. Voor dit jubileumconcert werkt de Xeado Live band daarom terug samen met Sjaak Laroes, de Nederlander die in 2010 en 2011 al eens de orkestleider was.

Gene Thomas, Dex Dylan en Annelies Grison
 

Het was de bedoeling om deze “porseleinen” verjaardag in oktober 2019 te vieren met een spetterend optreden. Maar om organisatorische redenen werd het feestje uitgesteld naar 28 maart e.k. En wees maar zeker dat het een feestje zal worden” aldus secretaris Geert Noppe. “Met Gene Thomas als headliner zullen we opnieuw een grote naam uit de Belgische showbizz op ons podium hebben. Gene zal op 28 maart, in het laatste deel van de show, een zestal nummers brengen. Zowel eigen songs als een paar sterke covers van Raymond van het Groenewoud en de Kreuners.” 

Maar eerst zullen Dex Dylan en Annelies Grison achter de micro plaats nemen. Danny De Pauw – alias Dex Dylan – was gedurende een 6-tal jaren de vaste zanger van de band. Hem wilden we zeker mee op de affiche” vervolgt Geert. “En dan zochten we nog een straffe zangeres. Onze voorzitter Thomas had ooit nog samengewerkt met Annelies Grison. Zij is al meer dan 15 jaar de frontvrouw van de Sleidingse band Black Men die ook elk jaar te zien is op het Veerleplein tijdens de Gentse Feesten.

Gene Thomas wordt vaak omschreven als “de man van Kristel, de zwarte van K3”. Maar daarmee wordt deze Vlaamse artiest onrecht aangedaan. In 1995 scoorde hij met X-Session - zijn eurodance-project – verschillende hits waaronder “On and on”. In 2003 begon hij dan een solocarrière en koos resoluut voor het betere Nederlandstalige werk. En ook in dat genre kende hij enkele mooi successen. Al met zijn eerste single “Voor haar” – een nummer dat hij schreef voor zijn echtgenote Kristel Verbeke – gooide hij hoge ogen in de Vlaamse hitparades. Een nummer dat hij trouwens ook zal brengen op 28 maart, net als “On and on”. Zijn tweede single “Wees van mij” werd dan weer gebruikt in de Tv-reeks “Aspe”.

Maar” licht Geert verder toe “we zullen de avond openen met het nummer “North and South”. En die titel is symbolisch voor het verdere programma van onze feestavond, waarin we zowel recente nummers brengen als “klassiekers”. Filmmuziek zal een plaats zal hebben naast pop, rock en soul. Ergens halverwege onze playlist, net na de pauze, prijkt dan “Everybody loves somebody” van The Blues Brothers We hebben alle 93 ex-leden aangeschreven om op 28 maart dit nummer mee te spelen. Eindigen doen we – uiteraard – terug met “Music” van John Miles. Want daar draait het allemaal om, samen muziek spelen.”

Lochristinaar ging alvast een kijkje nemen tijdens de repetities in zaal Hermeline, waar ook Dex Dylan en Annelies Grison aanwezig waren. En vooral die laatste maakte indruk met haar stem, niet enkele tijdens “Paradise by the dashboard light”, maar bijvoorbeeld ook bij de medley met o.m. “Don’t You”, “Light my fire” en “I want you”. Een medley geschoeid op de lijst van de Nederlandse “toppers in Concert”.

“The story of Xeado Live band” op 28 maart in zaal Lumière

Het optreden van de Xeado Live band zal dus op 28 maart plaatsvinden in zaal Lumière, Gentse steenweg 295, Lokeren (net voor “Bouwmaterialen Van Peteghem”).
Wie enkel wil komen meegenieten van de muziek, kan tickets bestellen aan 15€ p.p. en het geld overschrijven op rekening BE18 7360 1767 3565 met vermelding van voor- en familienaam. Studenten betalen slechts 10€ bij vertoon van hun studentenkaart, kinderen onder 12 jaar mogen gratis binnen. Deuren gaan open om 19.30 uur, het optreden vangt aan om 20.30 uur.

Wie deze muzikale avond wil combineren met een gezellig etentje, kan kiezen voor één van beide VIP-formules. Voor 45€ p.p. kan u dan ook nog genieten van een aperitief, dessert, koffie en kiezen uit drie hoofdschotels. Bij de formule voor 90€ p.p. krijgt u zelfs een vijfgangenmenu met aperitief, hapjes, dessert en koffie erbij. Deelnemers aan de VIP-formule worden om 18 uur verwacht.

Alle informatie vindt u ook op de website van de Xeado Live band: https://www.xeado.be/tickets

(Foto's © Bennie avnderpiete, Xeado Live band en FOKUS media )