Zaffelaarse Belevenissen: topeditie met Mama’s Jasje, Regi en Bart Peeters

Het is vandaag de laatste dag van de Zaffelaarse Belevenissen. De seniorennamiddag  is traditioneel het slot van het festival. Met Margriet Hermans komt de winnares van Zomerhit 2022 deze namiddag naar Zaffelare. Maar nu al is duidelijk dat deze 10de uitgave van de Zaffelaarse Belevenissen een absolute topeditie is.

Een schitterende affiche, een prima organisatie en ideaal festivalweer. Voor de optredens en DJ-sets op vrijdag, zaterdag en zondag daagden in het totaal bijna 3.000 bezoekers op.

Zaffelaarse Belevenissen 2022 © Bennie Vanderpiete

Zaterdag : van Mama’s Jasje tot Regi

Mama’s jasje mocht zaterdagavond de aftrap geven en deed dat met verve. Openen deden ze met “Utopia”, een cover van Tom Dice. De set van Peter Vanlaet en zijn band bestond voor een groot deel uit steengoede covers. Het publiek kon het ingetogen “Magie” (Philip Robbrecht), de rockversie van “Domino” (Clouseau) en “Nathalie” van Gilbert Bécaud wel smaken.

Zaffelaarse Belevenissen 2022 © Bennie Vanderpiete

 Hun grote hits – “Als de dag van toen” en “Doe het licht maar uit” – speelde de band pas op het einde van het optreden en na “Aan en uit” verlieten ze een eerste keer het podium.

Zaffelaarse Belevenissen 2022 © Bennie Vanderpiete

Uiteraard kwamen er bisnummers met daarbij ook “Teken van Leven”. Om dan een allerlaatste keer op te komen en te eindigen met “Mia”. Een ode aan Luc De Vos, net als bij hun optreden op de Gentse Feesten. Mama’s Jasje bewees in Zaffelare dat ze na 32 jaar terug springlevend zijn.

Zaffelaarse Belevenissen 2022 © Bennie Vanderpiete

Ook na het optreden maakte Peter Vanlaet graag tijd voor een uitgebreide signeer- en fotosessie met de fans die al ongeduldig stonden te wachten. De frontman ging zelfs even langs in de drankstand om er enkele pintjes te tappen en met de “barploeg” op de foto te gaan.

Zaffelaarse Belevenissen 2022 © Bennie Vanderpiete

Dimaro kon er – doordat hij draaide op Kamping Kitsch – niet bij zijn in Zaffelare. Maar Nine2Five had op het Rijvers festival indruk gemaakt op Thierry Van Hecke. De niet alledaagse combinatie van DJ en live vioolmuziek werkte wonderwel en bleek een meer dan waardige vervanger. Waarna het tijd was voor Regi (net op tijd terug van Zomerhit) om het Zaffelaars publiek te entertainen met zijn muziek en…vuurwerk.

Zaffelaarse Belevenissen 2022 © Bennie Vanderpiete

Headliner Bart Peeters

Het optreden van Emmy D’Arc begon gisteren een half uurtje later dan voorzien. Op het podium was voordien al alles in gereedheid gebracht voor Bart Peeters die later die avond zou optreden, waardoor er geen tijd voor een ombouw nodig was.  

Zaffelaarse Belevenissen 2022 © Bennie Vanderpiete

Ook al stond ze helemaal alleen op het grote podium, het was duidelijk dat de 25-jarige Limburgse zich als een vis in het water voelt op de “bühne”. Heel erg joviaal en met haar spontaniteit palmde ze het (zittende) publiek in. “Ik heb jullie nog niet voorgesteld aan mijn band” grapte ze. “Dit is meneer linkervoet drum en dat is meneer rechtervoet drum”. Want ze begeleidde zichzelf op het elektronische slagwerk met haar voeten. En toen – midden in een nummer – het slagwerk wegviel door een losgekomen kabeltje, werd dat vlug opgelost met een kwinkslag. Emmy D’Arc deed ons een beetje denken aan Tracy Chapman destijds, ook zo’n rastalent. Na een serie eigen nummers, had Emmy nog een aantal covers in petto. Eindigen deed ze met een eigen versie van “Take me Home, Country Roads”, de wereldhit van John Denver die flink meegezongen werd. Waarna het tijd was voor een selfie met het Zaffelaarse publiek op de achtergrond. Emmy D’Arc, een naam om te onthouden!

Zaffelaarse Belevenissen 2022 © Bennie Vanderpiete

Bij het vallen van de avond stroomde het publiek toe en mochten de stoelen aan de kant. Het was tijd voor dé absolute headliner van het festival: Bart Peeters en de ideale mannen. In het publiek een aantal dames met een spandoek “Onze Bart is jarig”. Niet Bart Peeters maar de echtgenoot van een van de dames. Hij beleefde ongetwijfeld een onvergetelijke avond want over het optreden van Bart Peeters kunnen we enkel lyrisch zijn. 62 jaar is de energieke frontman, maar hij heeft de “drive” van een jonge twintiger. En zijn begeleidingsband “De ideale mannen” zijn stuk voor stuk steengoede muzikanten. Ook in Zaffelare wist Bart Peeters het publiek te beroeren. Nadat hij – ergens halverwege – de band voorgesteld had ging hij op de luidsprekers vlakbij het publiek zitten, nam vlug een smartphone aan voor een selfie om daarna de eerste zinnen van “Liefde is alles” in te zetten. Armpjes gingen in de lucht, de lichtjes van de smartphones gingen aan. Een gloed van warmte en de verbondenheid vulde de weide en dan volgde van bovenaan het podium een waterval van sterretjes.

Zaffelaarse Belevenissen 2022 © Bennie Vanderpiete

Uiteraard waren “Heist aan zee” en ‘”Brood voor morgenvroeg” niet de echte afsluiters en keerde de band nog terug voor een drietal bisnummers. Even paniek bij de security toen bij “AAA” een jong meisje over de nadarhekkens klom en fluks op het podium klom om zich bij Bart Peeters te voegen en mee te dansen en te zingen. “Zaffelare, mag er nog een tandje bij?” mocht Marieke van Bart in de micro roepen waarna het tempo nog eens opgedreven werd. Het publiek genoot met volle teugen. Na “Ik hou meer van Folk” was het dan echt gedaan.
 
Edje Ska en de Pilchards en MC Dries mochten nadien nog de avond afsluiten. Maar de passage van Bart Peeters, daar zal in Zaffelare en Lochristi nog lang over gesproken worden.

Lochristinaar was zaterdag en zondag aanwezig en dat leverde twee fotoreeks op (De fotoreeks van zondag wordt later nog aangevuld). Veel kijkplezier.

Fotoreeks zaterdag (Mama's Jasje, Nine2Five, Regi)
Klikken op onderstaande foto om de reeks te openen
 

 

 

Fotoreeks zondag (Emmy D'Arc, Bart Peeters, Edje Ska & de pilchards)
Klikken op onderstaande foto om de reeks te openen
 

(Foto's © Bennie Vanderpiete en Marc De Clercq)

 

Scroll naar boven