Zandman leest een kortverhaal, vóór het slapengaan

Claudine
0 reactie(s)
Zandman kortverhaal slapengaan

Tekst - Foto Claudine De Wilde

Het zal van in de jaren ‘70 geleden zijn dat ik nog zo intens naar de radio luisterde. Van die tijd, toen we - als zoveel jonge koppels - nog geen geld hadden voor een televisietoestel, noch voor een krantenabonnement en toen alle nieuws ons via radiogolven bereikte.

Bloedstollende voetbalverslagen, heroïsche koersverslaggeving, onwezenlijke regeringsvormingen, saaie tabellen beurskoersen, opgehaalde schotbalken, geloste en wachtende duiven, strakke weersvoorspellingen, turnkwartiertjes met pianobegeleiding, én een wekelijks luisterspel.

Sinds een paar weken is de radio weer dominant  present in ons ” blijf-in-uw-kot” omgeving. Met creativiteit  vult men de programma’s - een golf van onverwacht heerlijke initiatieven.

In “Zandman” op Radio1 tussen 22 en 23 uur wordt elke avond een kortverhaal voorgelezen door een bekende stem. Onderuit gezakt - met gesloten ogen - word je verplaatst naar een  onontdekt decor.  Met affiniteit lezen onder andere Wim Opbrouck, Jan Decleir,  Natali Broods,  Joke Devynck ,..  elk hun zelfgekozen kortverhaal voor.
Het is dan genieten,  luisterend naar een rustige mooie stem in die late avonduren. Hierbij komen herinneringen op van radio- luisterspelen uit die vroegere jaren, mét klank  en zonder beeld. Met ietwat fantasie droom je het tafereel erbij.
Het timbre in de stem van de voorlezer schept een sfeer van verwachting;  welk genre tekst  hij of zij ook voorleest. Ook op een ander tijdstip, tijdens een bad- of douchemoment, loom in de zetel, het middageten, als de talkshow op tv je té veel op de heupen werkt,  kan je via de site van Radio1 de verhalen altijd beluisteren. Zalig toch! Dank u Radio 1 !

Met veel goesting zie ik nu uit naar een tijd zonder corona-perikelen. Dan gaan we weer tweewekelijks naar de bib. Daar lezen Petra of één van de Hildes ook hun zelfgekozen kortverhaal voor. Om nog uren te kunnen nagenieten sluiten we dan af met een stukje poëzie.  Altijd ’s morgens weliswaar, spijtig, ik hoor het liever vóór het slapengaan.

https://radio1.be/podcast-zandman