Zot van de zee en geen goesting in een strandvakantie?

Niet de volgebouwde zeedijken langs de Belgische kust en zeker niet de Spaanse playas zijn de juiste vakantiebestemming voor wie écht verliefd is op de zee. Voor een actieve vakantie, in combinatie met het genot van de wilde schoonheid langs de waterlijn bestaan er meerdere alternatieven. Ongetwijfeld is de kustroute van Porto tot Santiago de Compostela er een van.

De 265 officiële kilometers van de Camino da Costa worden meestal in 10 dagen gestapt. Doch naargelang je culturele interesse of je fysieke conditie kan je de route invullen met je eigen dag-etappes. Er zijn voldoende overnachtingsplaatsen en vermits de route vlak is zijn er geen obstakels voor ongetrainde wandelaars. Pelgrim, toerist, wandelfanaat, culinair genieter of zee-aanbidder: Deze wandelvakantie is een topper voor iedereen!

Over het hele traject kan je –voor een paar euro’s per dag- zelfs beroep doen op bagagevervoer. De meeste Amerikanen die wij er ontmoetten zagen wij van luxehotel naar luxehotel stappen met enkel een klein dagrugzakje. Hun reuzekoffers werden elke dag keurig afgeleverd.
Aangevangen in de werelderfgoed stad Porto en het Douro basin, via het Noord-Portugese duinengebied tot de oevers van de rivier Minho is het genieten langs de desolate Atlantische kust. De weg heeft een natuurlijke charme en gaat langs strand, duinen, promenades, kustbossen en over klippen. Ondertussen passeer je historische stadjes en gezellige kustplaatsen.

Na de oversteek per bootje gaat de camino verder langs de Spaanse-Galicische rotsachtige kust tot de havenstad Vigo. Nu draait het parcours stilaan het binnenland in en slingert zich door traditionele dorpjes, bossen, over hellingen en wijngaarden. Padrón en uiteraard Santiago de Compostela zijn voor de bedevaarders belangrijke plaatsen. Zowel onderweg als op de Plaza Obradoiro in Santiago hoor je een kakofonie van diverse talen. Vanuit alle continenten komen mensen naar hier afgezakt om deze eeuwenoude wegen te bewandelen.

Noch het wisselvallige weer, noch de ongemakken van de tocht, geen corona sancties houden hen tegen.
Wij vonden het heerlijk om zowat 200 km langs de kustlijn te kunnen wandelen, begeleid met een frisse zeewind en het onophoudelijke gebulder van de golven op de rotsen. We proefden constant een zilte smaak op onze lippen, we genoten genereus van typische visgerechten, van de Portugese Vinho Verde, van albariño wijnen, van de zoete pasteis de belém en de tarta de Santiago.

Wij vinden altijd weer een goede reden om hier naartoe te komen.

Scroll naar boven