Nobel 2015 oogsten en 2014 proeven

Maandag en dinsdag werden vrienden en familie opgetrommeld om de wijnoogst 2015 binnen te halen en het was meteen ook een ideaal moment om de pas gebottelde Nobel 2014 te proeven.

Nobel  2015 oogsten en 2014 proeven

Wijndomein Nobel Lochristi Joris Van Duffel

Het was mooi weer op maandag en dinsdag luke ook net nog wel. Het werd de hoogste tijd om de druiven gezond te plukken nu regen en kilte door de wijngaard trekt.
Vrienden en familie haalden eerst de witte druiven binnen om dan dinsdag ook blauw te oogsten. De wijnbouwers konden ook nu rekenen op hun oenoloog die alles mee in goede wijnbanen leidde.

Wijndomein Nobel Lochristi

Nobel oogsten en proeven

Nadien kon Nobel geproefd worden in twee varianten, de johanniter- bronner en de chardonnay. 2014 was zeker geen gemakkelijk jaar om goede wijn te maken.

De weersomstandigheden waren ons minder gunstig gezind. Toch is men erin geslaagd met deze jonge stokken een correct product op de markt te plaatsen. 2015 belooft een zeer mooi wijnjaar te worden zeker voor de witte wijnen.

Het wordt dus uitkijken wat dan in de Nobelfles zit.

Nobel  2015 oogsten en 2014 proeven

Johanniter-bronner

Deze lichtgele wijn heeft een alcoholpercentage van 12% en schittert mooi in het glas. De viscositeit is relatief matig mede door het lage alcoholpercentage en zijn droog karakter.
In de neus wat fruitig, licht rijpe appel en kweepeer met een volheid maar vooral frisse en strakke zuren. De inbreng van de zuren van de bronner zijn duidelijk aanwezig maar bijna ook de minerale strakke toets van grotere broer, de riesling, verwant met Johanniter.

Aperitiefwijn met een strak karakter die ook schaal- en schelpdieren kan vergezellen.

Chardonnay

Is wat dieper geel dan de Johanniter met in de neus die houttoets, wat vanille en boter. De malolactische omzetting is hier mooi. Ook wat nootachtig.

Toch is de wijn in de mond vrij strak met een fijne touch van Franse eik. Rijker dan de eerste wijn kan deze perfect gecombineerd worden met gegrilde Sint-Jacobsvruchten, gamba’s. Vis met een lichte saus kan hier ook gastronomisch zijn.

De commercialisering start binnenkort en de prijssetting zou tussen 12 en 15 euro bedragen.

Wijndomein Nobel Lochristi

 

Bij het slotartikel over wijndomein Nobel deze fotoreeks van Bennie Vanderpiete over de oogst 2015 en de proeverij wijnen 2014

Posted by Lochristinaar.com on donderdag 15 oktober 2015

Scroll naar boven