Nobel bottelt wijnoogst 2017

Na oogst en vinificatie komt de botteling en gisteren was het zover bij Nobel. Het wijndomein presenteert enkele nieuwigheden, gestuurd door die druifjesoogst.

De vrachtwagen kwam – zoals vorige jaren – uit Frankrijk om de oogst 2017 te bottelen. De Johanitter-Bronner als witte wijn en de rosé met Cabernet cortis-Pinot noir als vaste waarden.

Chardonnay

De Chardonnay werd op een totaal andere manier gevinifieerd. Een deel van de oogst werd op inox gezet (thermogereguleerd) met malolactische omzetting.

Nobel maakte gebruik van een elliptische fust (ook betonnen ei genoemd) en van een Frans eikenhouten vat (2 jaar) uit Damy Meursault (Bourgogne).

Het ei zorgt voor een natuurlijke bâtonnage of omroeren van de most. Deze vrij nieuwe technologische vondst – niet eerder gezien in Vlaanderen – zorgt ook voor wat minder friszurig en meer romigheid in de wijn. Door de fijne poriën ademt het vat ook en wordt het een heel klein beetje bijgevuld.

Het eiken vat uit Bourgogne moet natuurlijk ook af en toe bijgevuld worden om oxidatie te vermijden.

Rode wijn

De regent kreeg ook 6 maand houtlagering in een Bourgognevat. Van de pinot noir dacht men rode wijn te maken maar het weer vanaf augustus gooide roet in de barrel zodat er dit jaar veel rosé kan geproefd worden.

2017 was een moeilijker jaar in onze contreien. Het voorjaar was mooi tot de late voorjaarsvorst in mei. Dit zorgde – ondanks warme luchtkanonnen – voor opbrengstverlies. Nadien was het een erg droge periode. Augustus was somber en in september begon het te regenen. Er werd 3 weken vroeger geplukt dan in 2016. Dan is het aan de wijnbouwer om er vineus mee aan de slag te gaan.

Binnen enkele weken kan er geproefd worden maar het is alleszins veelbelovend. Kwantiteitsverlies betekent nooit dat de kwaliteit zakt.

Intussen is 2018 geboren. 

Scroll naar boven