Nobel proeven? Het kan!

Het wijndomein van Joris en Laurence in de Hoekskenstraat in Lochristi werd in april 2012 met de eerste aanplant opgestart. Nu is ook de eerste wijn gebotteld en we mochten proeven.

Het begon allemaal als hobby en toen het passie werd, werd wijndomein ‘Nobel’ geboren. Drie jaar geleden werd 1.5 hectare aangeplant (7.000 stokken) waarvan men nu wijn kon maken. Het opzet is dit uit te breiden tot 5 hectare.

In Vlaanderen rekent men om economisch te renderen op een oppervlakte van 7 ha maar dat is uiteraard ook afhankelijk van de prijs van elke fles. In het voorjaar 2016 gaat de aanplant verder.

Wijndomein Nobel Lochristi

Wijndomein Nobel Lochristi

Tussen aanplant en een eerste wijn moet je 3 tot 4 jaar geduld hebben omdat de stokken de eerste jaren te jong zijn. Het is daarom telkens een flinke investering alvorens men enige return binnenhaalt. In Vlaanderen zijn de meeste wijnbouwers dan ook gepassioneerde hobbyisten, die op andere domeinen professioneel actief zijn. Ook bij Nobel is dit zo.

Johanniter en Bronner

Momenteel zijn verschillende hybride rassen aangeplant zoals johanniter en bronner. Maar ook de chardonnay heeft zijn wijnweg gevonden richting Nobel.
Johanniter is in oorsprong een kruising tussen riesling, pinot gris en chasselas en werd in 1968 ontwikkeld in Duitsland door Johannes Zimmermann. Deze witte druif heeft veel kenmerken van grotere broer riesling die we in Duitsland, Elzas, Luxemburg en andere koele regio’s vinden.

Het is niet evident om in Vlaanderen aan wijnbouw te doen maar voor één keer helpt de opwarming van de aarde hier.

De bronner is ook een hybride en een kruising tussen onder andere rondo en merzling en werd ontwikkeld in Freiburg. Hier een levendige druif meestal die perfect associeert met de johanitter.

Wijndomein Nobel Lochristi

Wijndomein Nobel Lochristi

Chardonnay

Ook de eerste chardonnay is nu gebotteld. Natuurlijk heel erg bekend van Champagne en Bourgogne. Deze druivensoort is het meest aangeplant op de wereld en vind je dan ook in alle windstreken.
In de toekomst zullen ook rode wijnen tot de vinificatiemogelijkheden behoren met regent, cabernet cortis en de keizer van Bourgogne, pinot noir.

Wijndomein Nobel Lochristi

Deze wijnunicum in Lochristi heeft een niet commerciële voorganger met de wijngaard van Roger Cornelis, gekend van Corma Destelbergen en Ganda Ham en ook voor Nobel was hij inspiratiebron.

Wellicht werden er in de Middeleeuwen ook hier wijngaarden aangeplant gelet op de verbondenheid met abdijen en kloosters.

In onze regio vind je momenteel een kleine wijngaard aan de Sint-Pietersabdij Gent en het grotere Domein Waes in Zwijnaarde. Nu ook in Lochristi met Nobel.

Morgen breien en brouwen we vineus verder.

Wijndomein Nobel Lochristi
 

 

Bij het artikel van Jean Marie De Baene over Wijndomein Nobel deze fotoreeks van Bennie Vanderpiete

Posted by Lochristinaar.com on dinsdag 13 oktober 2015

 

Scroll naar boven