Oostenrijk, zonovergoten herfsteditie van de Tuindagen

De 65ste editie van de Tuindagen ging rustig van start, maar beleefde gisteren en topdag. Sissi en Franz Joseph zorgden niet enkel voor een Oostenrijks sfeertje, maar ook voor heel veel zon.

“Hoe doet de graaf dat toch. Altijd goed weer tijdens de Tuindagen?“ Ook deze keer mocht de vraag gesteld worden. Want de zon scheen 3 dagen lang en men waande zich eerder op een lente- dan op een herfsteditie. Ondanks het mooie weer was het op vrijdag (4.500 bezoekers) en op zaterdag (5.354 bezoekers) relatief rustig in het Park van Beervelde. Een heel ander beeld op zondag met zowat 8.500 tuin- en plantenliefhebbers die voor een heel gezellige drukte zorgden. Ondanks het mooie weer geen nieuw record voor een herfsteditie. Net een jaar geleden lokte “Sprookjes” 20.997 bezoekers naar het Park. Maar met zo’n 18.500 bezoekers kan men toch terugblikken op een erg geslaagd “Feest van de tuin”.

Tuindagen Oostenrijk - Okt 2022 - © Bennie Vanderpiete

Sissi, Franz Joseph en Oostenrijk

Gravin Valerie kroop deze keer in de huid van keizerin Sissi met terug steltenloper Brecht Martens (aka The XXL One) aan haar zijde als keizer Franz Joseph. Elke morgen openden ze de Tuindagen en zorgden de hele dag voor wat entertainment. Vooral de “gekke fratsen” van keizer Franz Joseph toverden bij jong en oud een glimlach op het gezicht. Hopelijk ook terug bij een volgende editie. Het hoeft wat ons betreft niet als prinses, koningin of keizer te zijn. Ook heel wat standhouders gingen met het thema  “Oostenrijk” aan de slag. Bij velen bleef het beperkt tot wat vlagjes, anderen zetten hun beste beentje voor en liepen 3 dagen rond in “Dirndl” of in “Lederhose”.  

Tuindagen Oostenrijk - Okt 2022 - © Bennie Vanderpiete

Nieuwe oorkonden en trofeeën

Deze editie werd een nieuw systeem van oorkonden en prijzen geïntroduceerd. Graaf Renaud deed hiervoor inspiratie op bij de evenementen van de Royal Horticultural Society (RHS). Net als bij die Engelse organisatie krijgen standhouders met een mooie stand een A5-oorkonde met 3, 4 of 5 sterren. Daarnaast werden er 18 trofeeën uitgereikt: ronde houten bordjes met daarop een foto van een met bloemen gedecoreerde kroon.

Tuindagen Oostenrijk - Okt 2022 - © Bennie Vanderpiete

De foto voor de trofeeën in Beervelde werd trouwens genomen door Annick Gentier, fotografe bij Lochristinaar.com. De trofee voor de mooiste stand, “De grote prijs van het Park van Beervelde” ging dit jaar naar Boomkwekerij De Bock. Al jaren een vaste waarde en steevast een van de uitblinkers. Een volkomen terechte winnaar dus.

Tuindagen Oostenrijk - Okt 2022 - © Bennie Vanderpiete

Optredens

Het mooie weer zorgde er ook voor dat het soms zoeken was om een vrij plaatsje te vinden op het terras op het middenplein. Daar zaten uiteraard de vele leuke optredens ook voor iets tussen. Al hadden Dirk De Vriendt op vrijdag, en vooral Semper Pie op zaterdag, te kampen met stroompannes. 

Jurgen en Wienke van Semper Pie losten dit dan maar op door zich tussen het publiek op te stellen en een akoestische set te spelen. De elektriciteitsproblemen werden ondertussen opgelost met een stroomgroep. Zaterdagnamiddag dan een echt Oostenrijks sfeertje met “Chapeau Noir”, voor de gelegenheid in Tiroler outfit. Het verleidde Sissi en Franz Joseph zelfs tot wat danspasjes voor het podium.

Tuindagen Oostenrijk - Okt 2022 - © Bennie Vanderpiete

Zondagnamiddag mocht Triodelo voor een lokale afsluiter zorgen. Het was al de derde keer dat Carine, Hendrik en Steve mochten optreden tijdens de Tuindagen en ook deze keer deden ze dat met verve. De sfeer zat er echt goed in toen Franz Joseph tijdens de bisnummers “Iedereen is van de wereld” en “Leef” het publiek nog wat kwam opzwepen. Waarna de kindjes hen kwamen opzoeken voor een high five of eens even hoog op zijn arm te mogen zitten.

Tuindagen Oostenrijk - Okt 2022 - © Bennie Vanderpiete

Lo Montmartre

Ook de standen waar iets te beleven viel, of waar workshops gegeven werden, konden op heel wat bijval rekenen. Heel wat aandachtige toeschouwers zondag in de tent bij de Antwerpse Modelbouw Grondwerken. De workshops van de Groene Verbeelding kregen veel lof en de deelnemers keerden huiswaarts met een erg mooi bloemstuk. Maar vooral Lo Montmartre bleek deze keer een echte meerwaarde.

Tuindagen Oostenrijk - Okt 2022 - © Annick Gentier

Marie-Paul Mullie geeft al enkel jaren onderricht in het Fazantenhof. Haar amateurkunstenaars tekenden en schilderden zaterdag en zondag naast de villa dat het een lieve lust was. De damesjury ging al op vrijdag langs om alle standen te jureren. Maar Lieve Staute, voorzitster van de Damesjury, kwam zaterdag nog eens langs om mee te delen dat men het sfeervolle Lo Montmartre beloonde met een 4-sterrencertificaat. Zondag mocht de hele groep, na de receptie op de foto met de graaf en de gravin.

Kunst

Traditiegetrouw heel wat kunst ook op de Tuindagen. In onze bijdrage met 10 tips wezen we al op de stand van “Studio Saudade”, de stand van Lynn Wesenbeeck met hoofden uit klei. Op het grasplein voor de villa kwamen kunstliefhebbers aan hun trekken met de vele beelden van Rudy Duyck, Jan Verschueren en Els Pleysier.

Tuindagen Oostenrijk - Okt 2022 - © Bennie Vanderpiete

Vlaco en IDM: Succesvolle synergie

Het was een gezellig komen en gaan bij Vlaco en de kringloopkrachten van IDM. Zij hadden, voor het eerst, een gemeenschappelijke stand en dat bleek een succesformule. De proevertjes die Vlaco aanbood (o.m. wafeltjes van zoete aardappel en verloren brood) lokten heel wat mensen naar de stand waar er uitleg gegeven werd over het restjeskookboek, composteren en het verwerken van restjes snoeihout.

Tuindagen Oostenrijk - Okt 2022 - © Bennie Vanderpiete

Een nieuwe tulp

Groei & Bloei viert dit jaar haar 150-jarig bestaan. Voor die gelegenheid werd door prinses Beatrix een nieuwe tulp gedoopt, de tulp “Groei & Bloei 150”. Deze nieuwe variant heeft een zacht oranje, zalmachtige kleur en de bloemblaadjes ontvouwen zich tijdens de bloeitijd in de tuin (april-mei) maximaal. Ze hebben dan een diameter van 8 cm.

Tuindagen Oostenrijk - Okt 2022 - © Annick Gentier

De nieuwe bloem is het resultaat van een kruising van Tulipa “Aafke” en Tulipa “Holland Queen”, een proces dat 18 jaar in beslag nam. Op zaterdag 8 oktober werd de tulp in Nederland voorgesteld en zondag – tijdens de receptie op het terras van de villa – kregen graaf Renaud en gravin Valerie een pakket van 150 bollen van deze unieke bloem. De tulp zal in België dus voor het eerst in het Park van Beervelde bloeien.

Fotoreeksen

Drie dagen vertoefden onze fotografen Bennie Vanderpiete en Annick Gentier op de Tuindagen. Ook Marc De Clercq stuurde enkele beelden door. Dat leverde uiteindelijk 5 fotoreeksen op. U opent een fotoreeks door op de onderstaande foto's te klikken. Veel kijkplezier. 

Fotoreeks “Oostenrijk Deel 1”

 

Fotoreeks “Oostenrijk Deel 2”

 

Fotoreeks “De opening van de Tuindagen”

 

Fotoreeks “De optredens”

 

Fotoreeks “Lo Montmarte”

 

Scroll naar boven