Opendeurweekend in het VogelOpvangCentrum

Op zaterdag 4 en zondag 5 mei 2024 van 10 tot 19 uur kan je kennismaken met het VOC in Merelbeke tijdens hun Kijkdag en dat zijn er dit jaar zelfs twee. Door het grootste aantal binnengebrachte dieren van het laatste decennium, barst het opvangcentrum uit zijn voegen.

Ze voorzien een volgepland weekend waarbij er ruimte is voor natuureducatie, kinderanimatie, verschillende gidsbeurten doorheen het opvangcentrum, een hapje en drankje in de tuin van het Opvangcentrum. Een aanrader dus voor wie houdt van onze rijke fauna.

VOC Merelbeke

“Het slechte weer van de afgelopen weken zorgt er niet enkel voor dat iedereen meer dan ooit verlangt naar de lente & zomer, maar het slechte weer is helaas ook nefast voor onze natuur. De watervoorraden werden goed aangevuld, maar het gure weer heeft als keerzijde dat vele vogelnesten sneuvelen door de regen en wind.

De afgelopen 2 weken kregen we heel wat oproepen binnen van mensen die een reigerjong opmerkten. Sommigen van hen waren helaas reeds overleden door de val en de koude regenbuien, die ze over zich kregen, eenmaal ze op de grond terecht zaten.

Zo kon VOC-verantwoordelijke Nick De Meulemeester maar liefst 5 reigerjongen uit de kolonie van het Liedermeerspark terugvinden, die ofwel verdronken ofwel doodlagen op het eiland.

Ook de kolonie in Wippelgem kreeg het zwaar te verduren. Op minder dan 24 uur tijd kregen we meer dan 10 oproepen binnen. Twee kuikens waren uit het nest gevallen en liepen een open vleugelbreuk op. Zij zijn momenteel bij onze dierenarts ter verzorging. Er zijn in een straal van 30 km rondom Gent een 5-tal kolonies met enkele tientallen nesten, die geleden hebben onder het slechte weer.

Tevens werd er door Nick bij een standaard koloniecontrole een aalscholverjong gevonden dat uit zijn nest was gevallen. Ook dit exemplaar liep een vleugelbreuk op en was onderkoeld. Het zal nog een hele tijd duren vooraleer dit jong kan teruggezet worden in de natuur. Het is nog niet vaak voorgevallen dat een aalscholverjong wordt binnengebracht in een VOC.”

Het opvangcentrum voor Vogels & Wilde Dieren in Merelbeke, actief sinds 1984, vangt jaarlijks ongeveer 7.000 wilde dieren op met als doel deze na herstel terug in de natuur te plaatsen. De oorzaken van opname zijn van uiteenlopende aard zoals slachtoffers van hoogspanningskabels en verkeer, jachtmisdrijven, botulisme en vergiftigingen, geroofde of uit het nest gevallen jongen, stookolieslachtoffers, in beslag genomen vogels op basis van de wet op de vogelbescherming…

Meer dan 60% van de patiënten onder de Europese soorten kan na revalidatie terug in vrijheid worden gesteld in een voor hen geschikt biotoop en op een verantwoord tijdstip voor de betreffende soort. Wegens te weinig capaciteit in de drukke maanden nemen ze voorlopig? geen gedomesticeerde of tamme dieren meer op. Zo blijft er voldoende voor wilde dieren in nood.

Meer info? https://www.vocmerelbeke.be/

Scroll naar boven