Opmerkelijke werkings- en investeringssubsidies

Zo’n 130 verenigingen, jaarmarkten en andere engagementen krijgen financiële steun van de gemeente. De politiezone is de grote slokop met 2.372.031,46. Veiligheid heeft zijn prijs. Het kan ook gaan om 20 euro, zoals voor de Wildbeheerseenheid Donkmeer.

Wat jachtverenigingen betreft zijn er 4 begunstigden. De Reynaert vzw is gevestigd in Wachtebeke en ontvangt 175 euro. Verder zijn het Ledebeek (110), Etbos (22) en Donkmeer (20 euro), die een investeringssubsidie krijgen.

In oktober 2020 heeft – na interventie van de natuurinspectie – bevoegd Vlaams Minister Zuhal Demir Reynaert tot juni 2021 een verbod op alle jacht van fazant, haas en patrijs opgelegd. Het ging om het uitzetten van fazanten en patrijzen, wat wettelijk verboden is. Reynaert is een grote jachtvereniging met 35 jachtvelden in 4 gemeenten. Het gemeentebestuur heeft haar eigen terreinen al even geleden laten schrappen. Ook particulieren kunnen dat via https://schietinactie.be/

Ondertussen zijn meer dan 2.400 percelen door privépersonen uitgekleurd wat goed is voor meer dan 1.000 hectare.

Al die tijd ging de uitbetaling evenwel verder en we vroegen ons af of dit geen contradictie is in het beleid? We legden die voor aan schepen Sandro Di Nunzio, die de zaak doorschoof richting het College.

jachthut

Schepen Sandro Di Nunzio

“Onze diensten hebben dit intussen onderzocht en het kan inderdaad niet de bedoeling zijn dat een vereniging subsidie krijgt voor activiteiten die niet kunnen/mogen worden uitgeoefend. Het gemeentebestuur zal de subsidie aan die vereniging dan ook niet uitbetalen.

Wat alle overige subsidies betreft zal een grondige doorlichting worden gedaan in het kader van de fusie met Wachtebeke.”

Er zitten inderdaad opmerkelijke tegemoetkomingen bij en goed dat men dit eens nader bekijkt. Het gaat tenslotte om belastinggeld.

Scroll naar boven