Opvangcentrum Merelbeke

We hebben het hier niet over een nieuw opvangcentrum voor asielzoekers of drugsverslaafden of wat dan ook maar over het vogelopvangcentrum in Merelbeke. Het driemaandelijks tijdschrift ligt voor en ik lees toch weeral verrassend, ook verontrustend nieuws over de fauna in onze regio.

In het kwartaaloverzicht (2e trimester2012) zien we hoeveel dieren en vogels worden opgevangen in het VOC. Niet minder dan 291 wilde eenden, 246 merels, 118 kauwen, 78 houtduiven, 77 koolmezen, 76 heggenmussen, 75 eksters, 69 Turkse tortels en 55 egels werden er binnengebracht om bij de grootste aantallen te beginnen.

Ook zeldzame stakkers werden aan de zorgen van dit centrum toevertrouwd zoals 16 gierzwaluwen, 25 spechten en evenveel gaaien maar ook 2 Griekse landschildpadden, 2 goudhaantjes, 2 eekhoorns en 1 grote burgemeester.

Het gaat van kolos bijna naar piepklein met 7 blauwe reigers en 1 buizerd, die blijkbaar tegen een raam aanvloog, tot 11 dwergvleermuizen.
Velen hebben verwondingen door verkeer of accidenteel aanvliegen maar kat en hond zijn ook belagers van veel van deze vogels. Relatief veel schotwonden ook nog.

Veel dierenvrienden versus haters en vijanden en zo kwamen er niet minder dan 10 jonge bosuilen op hotel.

grote burgemeesterWat doet men met al deze dieren?
Zelf voederen (met hulp van vrijwilligers) maar ook het plaatsen bij 'adoptieouders' is niet onbelangrijk. Jonge mezen worden zo in ‘opvanggezinnen’ geplaatst want hun hongerige bekjes gaan zo elke 20 minuten open.

Jonge en vooral uitgemergelde vossen worden ook binnengebracht. Reinaert mag nu in veel gevallen gans het jaar bejaagd (verdelgd) worden en dat zorgt voor veel wezen. Een kleine vos was in een tuin beland op zoek naar voedsel. De bewoners belden het VOC.

Op 22 september 2012 om 19.00 uur gaat: ‘Tussenstop voor pechvogels’ door in de Sint-Michielsschool te Merelbeke (Bergstraat 34). Vlaanderen telt momenteel 10 erkende opvangcentra voor vogels en wilde dieren. Wil je meer weten over hun werking, successen en obstakels, ga dan even langs.
Na de voordracht krijg je nog een rondleiding in het opvangcentrum.

Op 12 augustus om 10.00 uur gaan de deuren open in het vogelopvangcentrum te Merelbeke, Liedermeersweg 14. Om 18.30 uur worden herstelde vogels vrijgelaten in het natuurreservaat Liedermeers.

Meer informatie: www.vocmerelbeke.bewww.vogelbescherming.be

 

Foto: Jonge vos – Grote burgemeester

Scroll naar boven