Orion van Lais – reuzenlied in hip kleedje

 

ORION' is de eerste single van 'De Langste Nacht’,  het nieuwe album van Lais, dat in september 2022 wordt uitgebracht. Na 8 jaar nog eens een nieuwe plaat van het duo Nathalie Delcroix en Jorunn Bauweraerts, met de medewerking van hun respectievelijke partners Bjorn Eriksson en Tomas de Smet (Zita Swoon).

"We klinken anders dan vroeger, logisch, al zijn we trouw gebleven aan de formule waarbij we de oude liedboeken vanonder het stof hebben gehaald. En de plaat is weer uitsluitend Nederlandstalig."

En zegt de single "Orion" alles?

"Neen, het is allemaal nogal exotisch eigenlijk, allerlei werelden van muziek vermengen zich. Het is bijzonder, dansbaar, er zitten ook etnische accenten in, filmische klanken, er is een hoek af, een interessante combinatie en ik vind de plaat fantastisch".

"Onze stemmen passen eigenlijk nog beter samen nu. Nu is het precies met meer warme kleuren op de stem, met meer harmonie, volwassener” zegt Jorunn.

En de toekomst?

"Een tournee, wat culturele centra en andere podia en volgend jaar festivals, hopen we.  En we hopen vooral dat we ook gespeeld worden op de radio. Want simpel, als de radio je al dan niet speelt, dat scheelt heel veel, dat is zo. En het publiek willen we terug. Nu, wij hebben een publiek van 3 tot 99 jaar, het gaat heel breed, maar of we nu de hippe jongeren gaan aanspreken, dat durf ik te betwijfelen. Maar ons publiek is altijd trouw gebleven, dus komt het wel goed. Denken we", beweren de dames.

Orion, de single, is een geslaagde bewerking van ‘Het Reuzenlied’, waarmee Lais vast en zeker het succes van ‘Het Smidje’ uit 1998 zal evenaren.

Het Reuzenlied, ons allen bekend, is een Vlaams volksliedje dat gezongen wordt bij processies en evenementen waar de stadsreuzen aanwezig zijn. Auteur F.A Snellaert spreekt in 1853 al van een ‘zeer oud lied’ waarvan tekst, melodie en coupletten kunnen verschillen per regio. Deze tekst is evenwel alom gekend :

‘Moeder zet de pot op 't vier, de pot op 't vier, de reuze is hier’
‘Keer u’es om reuze reuze, keer u’es om reuzegom’

CD release : 28 september AB Brussel !

https://www.lais.be/tour 

 

Scroll naar boven