Ortelius voor Anker in Oostende

‘Oostende voor Anker’ van 23 tot 26 mei 2024 is een maritiem evenement met het verleden, het nu en de toekomst van de zee. Meer dan 150 unieke schepen zetten koers naar Oostende. Eén daarvan is de Ortelius wiens wieg in de Koning Albertlaan stond. Roger Putcuyps begon eraan in 1987.

In 1995 werd de romp verplaatst naar Gent en te water geladen. De Ortelius had toen een gewicht van 36.5 ton en er kwam uiteraard speciaal transport aan te pas. Het werd verder afgewerkt aan de Voorhavenkaai en in 2007 werden de 4 masten geplaatst. Door ziekte lagen de werken langere tijd stil en in 2014 kwam het aan de Terneuzenlaan liggen. Na Corona in augustus 2022 werden ook de vier zeilen geplaatst.

Het heeft een lengte (LOA) van 22.5 meter, een breedte’ van 5.19 meter en de grote mast reikt 21.60 meter hoog.

Het kreeg de naam van Abraham Ortelius (1527-1598), geleerde en Antwerps cartograaf, tevens tijdgenoot van Mercator. Ortelius’ atlas had een grote invloed op de verspreiding van de geografische kennis.

Ortelius in Oostende

Tijdens ‘Oostende voor Anker’ kun je niet alleen de indrukwekkende schepen bewonderen, maar ook genieten van boeiende rondleidingen, demonstraties en lezingen en komen authentieke scheepsambachten aan bod. Je kan er ook gerookte vis proeven. Muziek met shanty’s (zeemansliederen) en folk brengen de muzikale noot.

Meer informatie https://www.oostendevooranker.be/nl

Eerder verschenen over dit schip en zijn roots in Lochristi: https://www.lochristinaar.com/de-ortelius-werd-deels-lochristi-gebouwd/

Scroll naar boven