Over het VOC en ooievaars

De hagelstorm heeft niet alleen flink wat schade veroorzaakt. Ook de fauna kreeg het hard te verduren. Het VOC heeft de handen vol en Moeder ooievaar beschermde haar jongen tot de dood.

Vogelopvangcentrum

Het is een drukte van jewelste. Het VOC zit overvol. Naast een 30 tal meeuwen, die slachtoffer werden van het noodweer, kwamen er vandaag nog 30 andere patiënten binnen.

De individuele kooien op intensieve zorgen en in de eerste opvang die we nog vrij hadden (want er zitten nog heel wat andere vogels te revalideren of nestjongen die nog niet zelfstandig zijn) zijn nu allemaal bezet. Na een grondige evaluatie besliste Nick om de meest stabiele vogels te verhuizen naar buitenkooien. Wie samen kan zitten wordt samen in een buitenkooi geplaatst. Daar zal hun behandeling en verzorging verder gezet worden. Morgen is het weer een nieuwe dag en de ervaring leert ons dat er heel wat vogels zullen binnengebracht worden.

Bedankt aan onze vrijwilligers want zij hebben de handen vol met het dwangvoederen van de vele nestjongen. Bedankt aan Kim en Tristan, vaste medewerkers, want zonder hen kunnen we het niet meer bolwerken.

Ooievaar

Dit weekend raasde een enorme hagelstorm over het Waasland. Overal brachten pingpongbalgrote hagelstenen schade toe aan huizen en auto's. Ook heel wat kokmeeuwen en onze familie ooievaars zaten er midden in. Met de droevige afloop van dien. Maandagochtend, kort na de storm werd mama ooievaar op de grond gevonden. Ze heeft heel de nacht de jongen beschermd, maar daarbij het ultieme offer geleverd. Gelukkig met positief resultaat. De twee jongen stellen het goed, en ook de papa is ondertussen terug op het nest te zien. Hij neemt nu alle ouderlijke taken op zich.

Vzw Durme houdt het nest nu extra in de gaten. Ze zullen de familie ooievaars in kleine hoeveelheden bijvoederen. Op een tafel in de buurt van het nest leggen ze muizen en kuikens. Zo moet de vader het nest niet te lang verlaten om te jagen. Normaal gezien kan een alleenstaande ouder met succes voor twee jongen zorgen maar ze nemen toch liefst het zekere voor het onzekere en zullen hen alvast de eerste periode een handje helpen.

Zaterdag 14 juni staat nog steeds de babyborrel gepland. Een beetje met een droevig randje, maar de jongen stellen het goed en dus zij verdienen nog steeds een feest! Bovendien is het nu extra belangrijk om vzw Durme te blijven steunen, zodat ze de ooievaars alle aandacht kunnen geven die ze nodig hebben.

Je kunt een gift doen via pamperrekening BE52 0012 2999 0009 (vzw Durme) en vermeld zeker 'ooievaars' in je mededeling.

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/oostvlaanderen/1.1994627www.vzwdurme.be

(met dank aan Ellen VOC en vzw Durme)

Scroll naar boven