Pesticidenvrij Vlaanderen?

De Europese Commissie beslist deze week over de verlenging van de erkenning van glyfosaat, de actieve stof in oa het bestrijdingsmiddel Roundup. België is alvast pro verlenging, andere landen twijfelen of zijn categorisch tegen.

In het Europees Parlement kwam het al tot een stemming over de vraag om de erkenning voor professionele gebruikers met 7 jaar te verlengen. Het werd goedgekeurd met 374 stemmen voor, 225 tegen en 102 onthoudingen.

In Vlaanderen moet de openbare ruimte binnen afzienbare tijd vrij zijn van het gebruik van allerlei soorten ciden. Al jarenlang loopt ook de actie ‘Zonder is gezonder’.

Lochristi heeft een pesticidenreductieplan waarbij momenteel nog bepaalde openbare pleinen en begraafplaatsen chemisch worden behandeld.

Met de campagne ‘2020pesticendvrij’ dromen velen ervan dat binnen 4 jaar iedereen die gebruik maakt van openbaar of privaat groen, dat kan doen zonder zich zorgen te maken over de aanwezigheid van pesticiden.

Wie de actie de volgende dagen, weken en jaren wil steunen? www.2020pesticidenvrij.nu

Er wordt nog duchtig in alle hoeken en kanten gespoten maar toch hopen we dat iedere tuineigenaar pesticidenvrij tuiniert om zo de levenskwaliteit, de gezondheid en de biodiversiteit te versterken.

De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) was duidelijk en stelde dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is. Het IARC (internationaal agentschap voor kankeronderzoek) blijft die mening toegedaan.

Waarom de overheid dan het voorzorgsprincipe niet hanteert, is onduidelijk.

Toch onlogisch om het gebruik door overheden te verbieden en de winkelrekken vol te laten staan? Bol.com is consequent en verkoopt deze producten niet meer. Grote chemiereuzen en marktspelers zoals Monsanto en Bayer hebben krachtige lobbymachines.

Momenteel gaat het gerucht de ronde dat er discrete contacten zijn tussen Bayer en Monsanto voor een overname van deze laatste. Bayer zou er 40 miljard dollar voor over hebben en zo de grootste wereldproducent worden van landbouwchemicaliën en zaden. Iedereen weet dat monopolies niet gezond zijn.

In 2016 geeft Vlaanderen 39.9 miljard euro uitgaven geraamd.

Meer informatie: www.velt.be/categorie/pesticidenwww.zonderisgezonder.be

Scroll naar boven