Politieraad maat voor niets

Ook donderdag ging de politiekogel niet door de kerk. Opnieuw werd beslist niet te beslissen en dat duurt zo al een tijdje.

Het begon ergens in 2010 toen de eerste plannen voor een nieuw politiegebouw op tafel werden gelegd. De politiehervorming is eind 1998 bij Wet vastgelegd en het duurde toen nog enkele jaren vooraleer ze effectief in werking trad. Bij de start waren er 196 zones, nu nog 195. Puyenbroeck (Lochristi – Moerbeke – Wachtebeke en Zelzate) is er eentje van.

De tijd dat lokale politie en veldwachter om 17 uur het licht konden uitdoen en de veiligheidstaken aan de Rijkswacht overlaten, ligt dus al meer dan een decennium achter ons.

Toch slaagt men er niet overal in deftig te investeren in Politie. Bovendien is het net deze gemeente, die ze het meest nodig heeft, die deze kelk om diverse – vooral budgettaire redenen aan zich laat voorbijgaan.

Het politiebudget bedraagt voor 2013 bijna 8 miljoen euro, waarvan Lochristi bijna 42% ophoest.

Nadat de gemeenteraad van Zelzate woensdag niet rechtsgeldig kon doorgaan (de meerderheid stuurde haar kat) wist men al dat ook de politieraad een maat voor niets zou worden.

De beslissing is opnieuw uitgesteld, de begroting 2013, door de Gouverneur afgewezen en geblokkeerd, is niet goedgekeurd. De problemen blijven.

De zone kampt met een enorm huisvestingsprobleem, loopt voor een stuk leeg, is al meer dan een jaar onthoofd en is ook het slachtoffer van politieke spelletjes onder de kerktoren.

Wat in 2012 aan plannen op tafel lag, is weggeveegd. Wellicht belandt men op het einde van de rit bij een ‘nieuw’ plan dat wellicht meer kost is dan dat eerdere dat ‘wegens te duur’ (4.7 miljoen euro) niet werd goedgekeurd?

Lochristi wil een extra inspanning leveren maar of dat voldoende is om de andere gemeenten en in het bijzonder Zelzate te overtuigen, is voorlopig koffiedik kijken.

Een nieuw politiegebouw zal er ten vroegste in 2015 staan of in …..

We volgen deze politiesoap met argusogen. Ook tijdens de zomer. Het wordt een beetje vakantietoezicht.

Scroll naar boven