Positieve gedachten en complimenten

In 2012 begon Carine Van den Bossche-Lapinne met het dagelijks posten van inspirerende quotes en spreuken op de Facebookpagina ‘Positieve gedachten & complimenten’. Intussen zijn er al 2 boeken verschenen en die kan je makkelijk in huis halen.

In 2015 en na vele lezersreacties besloot ze om uit haar verzameling van bijna 1.500 spreuken een selectie van 100 citaten in boekvorm uit te brengen. De titel lag voor de hand: ‘100 positieve gedachten & complimenten’. Verzameld rond de thema’s inzicht, loslaten, motiveren & inspireren, respect, kracht en geweldloosheid. Hiermee wilde ze de lezer meer inzicht geven en aanmoedigen om negatieve gebeurtenissen los te laten. Vandaar de ondertitel ‘Motivatie begint bij een positieve gedachte’. Als hulpmiddel om meer respect te hebben voor de leef- en denkwereld van je medemens en hen te overtuigen van de kracht van geweldloosheid en tegen de alomtegenwoordige verzuring.

De citaten komen van oude wijsheren en filosofen, hedendaagse denkers als de Dalai Lama, Molière, Herman De Coninck, Plato en Eckhart Tolle maar evengoed volkswijsheden.

Carine

“Mensen belonen met een complimentje, het kost geen geld en toch betekent het zoveel en kan het veel teweegbrengen. Ik maak er een gewoonte van om tijdens mijn buurtwandeling iedereen goedendag te zeggen. Na verloop van tijd komen de mensen toch wat los, zeggen ze een goedendag terug en beginnen ze zelfs een babbeltje te slaan. Is dat in het begin nog pure smalltalk, dan evolueert dat naar elkaar beter leren kennen. Dat zorgt voor meer verbinding. We zijn geen vreemden meer voor elkaar. Ik geef het boek vaak als cadeau en hoor regelmatig dat mensen kracht en steun halen uit de citaten. Mooier kan het niet worden. Typerend daarvoor is één van de spreuken:

“Er is maar één ding mooier dan gelukkig zijn. Dat is anderen helpen om ook gelukkig te zijn”.

Wat ook sterk aanspreekt is deze: “Geef jezelf elke dag een compliment, niemand weet hoe hard jij je best doet”.

Die spreuk staat zelfs op het raam van ons huis opdat elke wandelaar het kan lezen. En in plaats van een boekenruilkastje heb ik een raamkastje geplaatst waar ik elke maand een andere spreuk in steek. Dat zorgt dikwijls voor leuke en verbindende reacties.”

De mooiste spreuk?

“Snij niet door wat je kunt ontknopen” van Joseph Jaubert. Er schuilt veel levenswijsheid in de citaten.

Wat dacht je van “Wat jammer dat mensen geen problemen kunnen ruilen. Want iedereen weet goed hoe hij die van een ander moet oplossen”.

Of deze: “Er is geen goed of kwaad dat niet door het denken werd voortgebracht” van Shakespeare. Alles vertrekt vanuit ons denken. Je kan positief of negatief reageren op bepaalde situaties maar uiteindelijk maak jij zelf de keuze hoe je reageert”.

Wie zijn de kopers/lezers?

“Van mensen die op zoek zijn naar een houvast tot bedrijven en zelfs ziekenhuizen, steden en gemeenten, die exemplaren bestellen als bedanking of inspiratie voor hun personeel. Iedereen dus. Ik denk dat het op veel nachtkastjes ligt (lacht).”

Het boek werd uitgegeven door vzw www.tegenpestenengeweld.be. De opbrengst van het boek gaat integraal naar de sensibiliseringsprojecten van de vzw.

Ondertussen verscheen een tweede boek ‘Over geluk gesproken, inspiraties voor een bewuster leven’ met opnieuw ruim honderd citaten en wijsheden, aangevuld met korte interviews van 14 “bewust reflecterende” bekende(re) personen. Met bijdragen van onder meer schoenmagnaat Wouter Torfs, jeugdschrijver Marc De Bel, filmfreak en zanger Roel Van Bambost, politiechef Gent Filip Rasschaert, David Dewulf, Jef Neve, Guido Belcanto enz. Ze hebben het over hun dromen en wat zij hopen of willen doen om de wereld wat mooier en geweldlozer te maken. De thema’s zijn deze keer communicatie, grenzen, moed, gedachten, geluk en vrijheid.

Carine: “En over het feit dat de mens dringend op ‘groot onderhoud’ moet, maar dat er desondanks veel hoop is”.

Voor de vormgeving werd samengewerkt met studenten Grafische Vormgeving van de Artevelde Hogeschool en voor het drukken met het Directoraat-Generaal van het gevangeniswezen en de drukkerij van het Penitentiair Centrum in Hoogstraten.

Wie surft naar de Facebookpagina ‘Positieve gedachten en complimenten’ kan zich aanmelden en elke dag een nieuwe spreuk zien.

Beide uitgaven tellen 72 blz. en kosten 15euro/stuk excl. verzendingskost. Te bestellen via info@zinloosgeweld.net

ACTIE

Tot en met 30 juni 2024 kan je met de verplichte vermelding ‘Actie Lochristinaar’ genieten van 10€ korting als je de twee boeken samen koopt: 20€ i.p.v. 30€ en inclusief verzendingskost.

Je kan het boek ook in huis halen met het antwoord op deze vraag: Wie schreef volgens Carine de mooiste spreuk? Graag je antwoord (met adres) uiterlijk op 22 mei 2024 via info@lochristinaar.com.

Foto’s © LCG Press

Update 23/05/2024: Kim DG uit Beervelde mag het boek in ontvangst nemen.

Scroll naar boven