Prentenboeken kunnen ook kinderen die het moeilijk hebben aan het lezen brengen

Carita en Livia De Vos hebben een nieuw leesprogramma ontwikkeld voor kinderen met een beperking. Daarbij leren kinderen op basis van pictogrammen de letters, de klanken en ook de woorden lezen. Dankzij De Warmste Week en de Koning Boudewijnstichting konden ze daarbij picto-prentenboekjes maken. Vandaag schonken ze een pakket van 60 geïllustreerde prentenboekjes aan de bibliotheek van Lochristi.

Carita en Livia De Vos zijn beiden werkzaam als logopedist in de Vinderij, een school voor buitengewoon basisonderwijs in Lokeren. De school werd mee opgericht door hun vader Antoine De Vos. De zussen hebben er zich gespecialiseerd in het helpen van kinderen met een beperking.

Liever Lezen © Bennie Vanderpiete - Foto 2

We waren samen met de collega’s al lang vruchteloos op zoek naar een aangepaste methode om onze leerlingen met een beperking, kinderen met een andere thuistaal en kinderen die opgroeien in kansarmoede een duwtje in de rug te geven bij hun leesstart.”, zegt Carita De Vos.

Om die reden begonnen beide zussen in 2018 zelf met de ontwikkeling van het programma Liever Lezen. Inmiddels is dit programma al een vast onderdeel geworden in heel wat scholen voor bijzonder onderwijs in Vlaanderen. Het programma baseert zich op het principe van ‘pictolezen’. Kinderen leren aan de hand van pictogrammen om letters, klanken en uiteindelijk ook de woorden te lezen.
Liever Lezen © Bennie Vanderpiete - Foto 3

Maar de zussen wilden verder gaan en stelden zich als doelstelling het leesplezier en leessucces mogelijk te maken voor iedereen. Zij dienden het project Bib! Bib! Bib! Hoera! in bij De Warmste Week en de Koning Boudewijnstichting. Doel was een reeks mooi geïllustreerde prentenboekjes uit te werken waarin de tekst bestaat uit woorden die ondersteund worden door beeldschrift.

“We droomden ervan om onze prentenboekjes te kunnen verspreiden in de Openbare Bibliotheken in Vlaanderen om ze op die manier voor iedereen gratis beschikbaar te maken, maar vooral aan diegenen voor wie leren lezen om allerlei redenen wat hobbeliger verloopt” zegt Livia De Vos.

Liever Lezen © Bennie Vanderpiete - Foto 4

“De illustraties werden getekend door twaalf gemotiveerde illustratoren, allemaal op vrijwillige basis. Dankzij de financiële steun konden we van elk boekje 250 exemplaren drukken, alles samen goed voor 15.000 boekjes. Nu gaan we de boer op om die allemaal te verspreiden bij de Vlaamse bibliotheken. Omdat we willen dat kinderen met een beperking, kinderen met een andere thuistaal of ook kansarme kinderen via hun plaatselijke bibliotheek gratis de aangepaste boekjes kunnen vinden om ook hun eerste woordjes en zinnetjes te lezen. En zo ook te kunnen zeggen Ja ik kan het, zoals we bij de kinderen in onze eigen school al zo vaak hoorden. Want op deze manier horen alle kinderen erbij”, aldus de zussen.

Wie meer info wil, kan contact opnemen met Carita en Livia De Vos via lieverpictolezen@gmail.com.

Liever Lezen © Bennie Vanderpiete - Foto 5

Liever Lezen © Bennie Vanderpiete - Foto 6

 

Scroll naar boven