Reynaert de vos lokt 19.500 bezoekers naar de Tuindagen

Drie dagen schitterend weer en een erg mooi thema. Deze editie van de Tuindagen was er eentje om in te kaderen. Lochristi schitterde o.m. met “het huis van Reynaert” en de harmonie “Willen is kunnen”. 19.500 bezoekers is een record voor een herfsteditie.

Mooi weer en de opkomst

De 60ste editie van de Tuindagen is ten einde. Eens te meer waren de weergoden de graaf erg gunstig gezind. We beleefden zaterdag de warmste 13 oktober ooit. Korte mouwen en blote armen waren de regel, teenslippers waren geen uitzondering en we zagen zelfs mensen op blote voeten lopen. Jawel, we hebben het over een herfsteditie!
Vrijdag kwamen zo’n 5.300 bezoekers, zaterdag passeerden 7.840 tuinliefhebbers aan de kassa en zondag – verkiezingsdag nota bene – waren er nog eens 6.340 geïnteresseerden.
Een totaal van 19.500 bezoekers betekent een recordopkomst voor een herfsteditie. En in mei was er – met 25.139 bezoekers – ook al een record voor de lente-editie.

Huis van Reynaert

De gemeente Lochristi was het afgelopen jaar voorzitter van het intergemeentelijk project “Land van Reynaert”. Het was mee de aanleiding voor het thema van deze Tuindagen. De gemeente richtte de tent, die vroeger dienstdeed als vipgedeelte, helemaal in als “Huis van Reynaert”.
De boog aan de ingang was ronduit een van de blikvangers van deze Tuindagen. Voor de tent de reuzen “Reynaert” en “Hermeline”. Binnen was er de fototentoonstelling “Rossekoppen”.

De foto’s van de 45 “roodharigen” die door 3 fotografen geportretteerd werden, hingen aan het plafond, netjes verdeeld over 3 eilanden met een decoratie van oranje bloemen. Een mooie en moderne aanpak. In de tent had de technisch uitvoerende dienst van de gemeente een aantal togen gemaakt waar je kon proeven van de wijnen van wijndomein Nobel uit Lochristi, van het Reinaertbier gebrouwen in Hyfte en het Chrysantenbier Mum.

De lokale afdeling van Innerwheel (de vrouwelijke tegenhanger van de Rotaryclub) verkocht er luxueuze kaarsen en zal de opbrengst schenken aan Luein. En als kers op de taart was er de prachtige bloemdecoratie van Blommm.

Slotevenement Reynaertjaar

“Het huis van Reynaert” was het derde grote evenement van de gemeente Lochristi in het kader van het Loots Reynaertjaar. Om dit jaar te besluiten ontving men er zaterdag een 200-tal gasten voor een receptie, o.m.  heel wat lokale politici en maar ook de geportretteerde “Rossekoppen” die na deze Tuindagen hun foto in ontvangst mogen nemen.

Schepen Marie-Claire Van Nieuwenhuyse  overliep nog eens de verschillende activiteiten van de voorbije maanden en bedankte iedereen die meegeholpen had aan de realisatie van dit prachtige  project.
 

Gouverneur Jan Briers loofde het Reynaertjaar en het “Huis van Reynaert” dat hij ook als een cultuurfeest zag waar je kon proeven van streekproducten en genieten van de fotografie.Hij mocht oorkonden uitreiken aan Lisbeth Creemers en Rita Desmet.

Lisbeth was de ontwerpster van de tuinen van “De beloftevolle Hovenier” (de tuinwedstrijd die plaats vond tijdens de lente-editie van de Tuindagen). Eén van die drie tuinen was nu omgevormd tot “Tuin van Reynaert”.
Een tweede oorkonde was voor Rita Desmet die in de inkom van de villa de evocatie van “Jemima the puddle duck and Mr. Todd” inrichtte.

Bestendig gedeputeerde Jozef Dauwe leidde Paul Desmet in, sinds 2016 de plattelandsdichter van Oost-Vlaanderen. Hij schreef n.a.v. deze Tuindagen het gedicht “Opsporingsbericht” dat hij ook voordroeg.  Aansluitend werd David Audenaert gelauwerd. Deze jonge graficus stak het Reynaertverhaal in een modern jasje door er een stripverhaal voor het jonge publiek van te maken.
Ook de prachtige affiche van deze Tuindagen was van zijn hand.

Na het officiële gedeelte beklom graaf Renaud de Kerchove nog even het podium om Peggy Vervaet uit Temse in de bloemetjes te zetten. Zij vond de affiche zo prachtig, dat ze besloot er een beeldje van de maken dat ze opstuurde naar de graaf. Peggy is dan ook nog eens afkomstig van Moerbeke, de gemeente die de fakkel overneemt van Lochristi als voorzitter van het intergemeentelijk project “Land van Reynaert”.

Het verhaal “Van den Vos Reynaerde” uitgebeeld

Graaf Renaud had het verhaal van de vos Reynaert opgedeeld in 9 stappen. Die stappen waren terug te vinden in het park van Beervelde. Bij elk van deze stappen een bord met de nodige uitleg.
Op zaterdag en zondag werd het dierenepos dan terug tot leven gebracht. Daarvoor zorgden vier vertellers – onder hen o.m. Roger Bolders en Bert Vervaet – en een groep middeleeuwse personages.

De groep “EQUUS GANDAVUS ALBUS” met Luc Vincent uit Zaffelare zagen we al aan het werk op het Middeleeuws kampement eerder dit jaar in Hyfte. Ook zij werden door schepen Marie-Claire van NIeuwenhuyse gehuldigd tijdens de receptie in het “Huis van Reynaert”.
Het grootste deel van het verhaal speelde zich af op het grasplein voor de villa. Maar ook op de andere standen in het park van Beervelde, werd een deel van het verhaal uitgebeeld.

“Dichtbij Malpertuis woonde Lamfroyt de timmerman. Daar lag een half gespleten boom waarin bijen hun nest hadden gemaakt. Bruin de beer laat zich door de slinkse Reynaert overhalen om de honing uit de boom te halen. Bruin raakt vastgeklemd en wordt afgerost door de dorpelingen”.

De onderscheidingen

Traditiegetrouw werden op zaterdag de standhouders gelauwerd die zich onderscheiden hadden. De botanische jury – onder leiding van Ivo Pauwels – lauwert de standhouders die buitengewoon bevonden werden omwille van een nieuwigheid of een uitzonderlijke prestatie. De damesjury let op het sfeerbeeld van de stand en het verwerken van het centrale thema door de exposant.

“Het huis van Reynaert” behoorde uiteraard tot de winnaars. Sophie Mingels, Jasmien Mees, wijndomein Nobel en Mum-bier kregen elk een gouden oorkonde.
Ook Velt, Verbauwhede, Ons Ateljee en Anne Huttener, de Groene verbeelding met Gudrun Cottenier en de tuinbouwschool van Melle vielen in de prijzen, net als Rita Desmet voor de evocatie in de inkom van de villa.

Peter Bauwens en Kathelijne Thiers van “De Nieuwe tuin” mochten eveneens een gouden oorkonde in ontvangst nemen. Peter en Kathelijne werken al tientallen jaren aan de selectie van eetbare planten voor een nieuwe generatie moestuinders. Ze waren er vanaf het begin bij. Het was dus hun 60ste– maar ook hun laatste deelname. Zij besloten geen tuinbeurzen meer te doen. Het zorgde voor een emotioneel moment.

Harmonie “Willen is kunnen”

Op zaterdag en zondag zorgden Dirkt Devriendt en de Koninklijke harmonie “Willen is kunnen “ voor de muzikale omkadering. De toeschouwers konden bij Dirk verzoeknummers aanvragen. De harmonie speelde dan weer een swingend programma van gekende – en minder gekende – hits.

Tot slot…

““Reynaert de vos” was een erg mooi en dankbaar thema dat vooral “regionaal” speelde. De Tuindagen vormden het ideale kader voor een erg mooie afsluiting van het Lootse voorzitterschap.
De organisatie was quasi perfect en graaf Renaud bedankte – tijdens het traditionele etentje op zaterdagavond – alle medewerkers.
Was dit nu de beste editie van de voorbije 30 jaar, zoals sommigen beweerden? Het was ongetwijfeld de warmste editie!
We kijken al uit naar de lente van 2019. Dan vinden de Tuindagen plaats op 10,11 en 12 mei.
En voor wie deze Tuindagen nog eens het nog eens wil herbeleven is er onderstaande fotoreeks waarin u achteraan ook de foto’s vindt van het “Huis van Reynaert”, de receptie en van de opvoering van het Reynaertverhaal.

Scroll naar boven