Rijkswachtkazerne Dekenijstraat binnenkort modern politiegebouw?

Waar vroeger de Rijkswacht huisde, werken nu mensen van PZ5416. Het gebouw beantwoordt al een hele tijd niet meer aan de moderne noden. Hindernissen allerhande en politieke onenigheid binnen de politiezone zorgden ervoor dat er nog altijd geen echte concrete plannen zijn.

Het gebouw moet zowat rond 1900 zijn opgetrokken. Het is een onderkelderd gebouw met twee verdiepingen met zadeldak. Het was voordien verdeeld in 5 woningen, later in twee en nu doet het volledig dienst als politiegebouw.

Het gebouw mag niet zo maar afgebroken worden – het is geen beschermd monument – maar historisch waardevol als een voorbeeld van een toenmalige Rijkswachtkazerne.

We vonden volgende beschrijving van het gebouw: “ Lijstgevel geleed door lisenen met sierankers en op hardstenen plint. Deels gedichte gekoppelde getoogde muuropeningen in bakstenen omlijstingen. Overstekende bogenfries onder houten kroonlijst op klossen.”

Hoe het nu verder moet en wanneer, daar moet het politiecollege zich over uitspreken. Vandaag komt de politieraad bijeen en het project ‘Dekenijstraat’ staat op de agenda.

Het voorstel luidt om het maximaal bedrag voor het optrekken van een nieuw gebouw te verhogen tot 4,7 miljoen euro. Dit is hetzelfde bedrag als wat vorig jaar werd voorgesteld en toen als ‘te duur’ werd afgeschoten door de gemeente Zelzate. Die 4 miljoen euro is niet langer haalbaar en zo staan we net waar de politieraad 1 jaar geleden vastraakte.

Men stelt ook voor af te stappen van een algemene offerteaanvraag en te kiezen voor de onderhandelingsprocedure.

Meer informatie: www.pz5416.be

Scroll naar boven