Rode Kruis Oost-Vlaanderen werd 100

Dat werd gisteren gevierd in het provinciaal Domein Puyenbroeck. Op verschillende infostands kon je informatie ophalen of demo’s bijwonen. Er waren ook vrijwilligers uit Lochristi aanwezig bij het rolstoelpad.

De sociale hulpverlening werd belicht, hun vormingen, de Jeugdafdeling van het RK, de internationale samenwerking, bloedinzamelingen, en ook hun EHBP of eerste hulp bij psychische problemen. In de Bar kon je genieten van een hapje en een drankje met ook omwisselbare bekers. Het event werd opgeluisterd door doelzakspelers.

doedelzakspeler Puyenbroeck Wachtebeke

vrijwilliger Rode Kruis Oost-Vlaanderen

Het verhaal van Rode Kruis in ons land start in 1864. In de jaren ’20 zag het Belgische Rode Kruis de meerwaarde in om een provinciaal bestuur op te richten en beroepskrachten aan te werven ter ondersteuning van het vrijwilligersnetwerk.

Provincievoorzitter Pascal Van Waeyenberghe:

“Het belang van de vrijwillige inzet door zo veel gemotiveerde mensen, mag niet worden onderschat. Dag en nacht staan onze vrijwilligers paraat om de kwetsbaren in de samenleving te ondersteunen. Vandaag is een unieke gelegenheid om hen in de bloemetjes te zetten en aan het grote publiek te laten zien wat zij het hele jaar door verwezenlijken. Ik ben fier dat de gouverneur en verschillende burgemeesters aanwezig zijn en hun waardering voor de Rode Kruiswerking uitdrukten. Aanvullend wil ik graag vermelden dat veel vrijwilligers hier vandaag niet aanwezig konden zijn aangezien zij momenteel voor het Rode Kruis actief zijn in eigen gemeente.”

vrijwilliger RK Oost-Vlaanderen

Binnen Rode Kruis-Oost-Vlaanderen zijn 2.750 vrijwilligers actief in 53 plaatselijke afdelingen. Ze zetten zich in voor ziekenvervoer en preventieve hulpverlening. Je zag hen vast al op post tijdens de Gentse en Lokerse Feesten of één van de vele andere evenementen. De bloedgevers krijgen een warm onthaal tijdens bloedcollectes. Lesgevers en simulanten bieden lessen eerste hulp aan. Enthousiaste jongeren zorgen voor animatie en educatie binnen jeugdbeweging Jeugd Rode Kruis. Ook sociale activiteiten worden verzorgd zoals huiswerkbegeleiding en ontlenen van hulpmiddelen (ziekenhuisbed, rolwagen…). De vrijwilligers ‘Internationale Samenwerking’ maken de brug met de Rode Kruiswerking in andere landen.

hartmassage defibr.lilatie Rode Kruis

Massa-reanimatiesessie met burgemeesters

Rode Kruis onderstreept het belang van zelfredzaamheid. Gouverneur Carina Van Cauter en een tiental Oost-Vlaamse burgemeesters (oa van Wachtebeke en Zelzate) namen graag deel aan een open reanimatiesessie. De rijen oefenpoppen werden onder handen genomen.

Rode Kruis-Vlaanderen is een onafhankelijke vrijwilligersorganisatie. Via het Belgische Rode Kruis maken ze deel uit van de Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging. Hun missie is drieledig

Opkomen voor kwetsbare mensen in binnen- en buitenland.

Actief zijn op het vlak van rampenbestrijding, zelfredzaamheid en bloedvoorziening.

Bij dat alles doen we maximaal een beroep op vrijwilligers.

Bloed doneren plasma mobiele installatie

Scroll naar boven