Roger Raveel. Het mysterie van het alledaagse

Een rijkelijk geïllustreerd kunstboek over het oeuvre van Roger Raveel, Belgisch kunstenaar. Met tekst van Eric Rinckhout, kunstjournalist.

Kunstschilder Roger Raveel  zou dit jaar honderd zijn geworden. En dat is niet onopgemerkt voorbijgegaan.

Zijn oeuvre is vervat in woord en beeld in het tweetalig kunstboek “Het mysterie van het alledaagse”. Eric Rinckhout, Vlaams auteur en kunstjournalist, zorgde voor het woord. In 20 pagina’s tekst en maar liefst 135 pagina’s illustraties, kan men zich laten inspireren door Raveels visie, zijn zich ontwikkelende stijlen, zijn leven en zijn werken.

 Hij is één van de belangrijkste Belgische schilders van na de Tweede Wereldoorlog. Met Hubert Malfait als leraar ontwikkelde hij zijn eigen geniale stijl.  Raveels uitgangspunt was dat alles schilderbaar was. Een duif, een fiets, betonnen paaltjes… Voorbeelden voor hem waren ondermeer Vincent van Gogh en James Ensor. Alhoewel hij slechts op een penseelstreek van de Latemse School woonde, liet hij er zich niet door beïnvloeden. Hij is niet alleen beroemd omwille van zijn schilderijen, ook zijn installaties en gebruik van mixed media zijn prachtig.

Beervelde

Vanaf 1965 waagde hij zich buiten het canvas. Ook in Beervelde, in de kelder van de villa van de toenmalige graaf Charles de Kerchove de Denterghem ,  liet hij zijn monumentale kunstige sporen na. Hij schilderde er samen met bevriende kunstenaars muurschilderingen waarin de werkelijkheid deel uit maakte van het schilderij. Optische illusies,  zelfportretten en zelfs een remake van het Lam Gods zijn er pertinent aanwezig.

Hij vatte het alledaagse in al zijn mysterie. Hij hield van tegenstellingen en gaf deze weer.  Zo liep hij op de dunne lijn tussen figuratie en abstractie, tussen schoonheid en onvolmaaktheid.

Het is een prachtig kunstboek geworden, een must voor alle liefhebbers van Roger Raveel.

Teksten en voorwoord: Rinckhout Eric. Vertaling: Berlage Marylène. 2021. Roger Raveel. Het mysterie van het alledaagse. Le mystère du quotidien. Antwerpen: Manteau/Standaard Uitgeverij nv. ISBN 978 99 03252396. Davidsfonds/Standaard Uitgeverij nv. ISBN 978902238223. 160 blz. 

Scroll naar boven