Rusthuisrebellen breken uit!

Hun te gekke poses deden al eerder monden openvallen tijdens de foto-expo “Rusthuisrebel” in het WZC Sint-Pieter in Lochristi. Omdat er geen vervaldatum op de fotoreeks uit 2022 staat, is deze nu te bewonderen in het complex Uyttenhove.

Voor wie de instapdrempel richting expo toen te hoog vond – een woon-zorgcentrum binnenstappen is voor velen geen evidentie – is er nu herkansing. Het blijft een confronterende serie foto’s die de bezoeker niet alleen fotograaf Bennie Vanderpiete zijn kunde toont, maar ook het beeld dat leeft rond ouderen bijstelt.

Op rebel zijn staat geen leeftijd, een opgestoken middenvinger is tijdloos en universeel. Het resultaat van de fotoshoot heeft dan ook meer weg van een wall of fame. Dat deze tentoonstelling bovendien is ingeplant op een kruispunt waar sporters en cultuurminnaars passeren, heeft iets metaforisch. Vitale en al wat meer door de tijd getekende mensen kijken er elkaar in de ogen.

Over hoe Bennie intussen terugkijkt op zijn fotowerk weet hij te vertellen dat dit nu met iets minder emotionaliteit is. “Met de opnames en het opstellen van de tentoonstelling zat ik toen onder dezelfde stolp als de bewoners, waren de deelnemers meer dan zomaar een pose. Intussen zijn er ook al overleden. Tijd doet afstand nemen. Nu bekijk ik de foto’s meer doorheen een fotografische bril, maar de verhalen blijven.” De expo “Rusthuisrebel” is tot eind deze zomer te bewonderen in Uyttenhove. Tot dan zijn er 17 portretten ui te de reeks te zien in de foyer van het complex.  
Eerder verscheen ook al (hier klikken)

Scroll naar boven