SoX schittert in kleuterschool van Zaffelare die afgebroken wordt

Het voorbije jaar werd de vroegere kleuterschool van Zaffelare die leeg stond, gebruikt als “Lentecongrescentrum”. SoX gaf er gisteren een erg geslaagd optreden. Maar ook de afbraak van het gebouw werd aangekondigd.

Oude kleuterschool wordt afgebroken

“We probeerden het afgelopen jaar – met 3 artiesten – om op deze site wat basiscultuur te brengen” aldus Luc Van Autreve vrijdagavond in het Lentecongrescentrum.
“Sinds gisteren weet ik dat de kleuterschool afgebroken wordt. Maar ik heb ook een beetje goed nieuws. We mogen doorgaan tot eind mei met het Lentecongrescentrum. Dit wordt dus niet het laatste optreden dat u hier kan beleven. Een en ander zal dinsdag bekend gemaakt worden in een officiële informatievergadering”.

Zo klonk het tijdens de aankondiging van de band SoX. Een beetje een ongewone aankondiging. Maar het paste wel, want SoX is ook geen gewone band.

SoX – het ontstaan

Cultuurlaureate Inge Smedts en haar echtgenoot Tim Coulembier maakten ooit – samen met Maarten De Splenter – deel uit van de Folkgroep Anveld. De band verwierf bekendheid in Vlaanderen en in Nederland, vooral met hun nummer “Wals voor Marie Claude”. In 2008 splitte Anveld.

 “Maar het kriebelde om terug samen iets te doen rond folk. Een project waarin we terug diezelfde vrijheid konden beleven, iets met veel instrumentale muziek en waar we – zonder grenzen – gebruik konden maken van al onze instrumenten” aldus Tim.

“Ik kende Vanessa Salamon nog van onze studietijd aan de academie van Gent” valt Maarten in. “En ik had haar altijd beloofd, dat als ik ooit nog een folkband begon, het met haar zou zijn”.
“Een knappe violiste die dan nog eens zingt, dat hoorde er gewoon bij”
besluit Inge.

En zo vonden vorige zomer 4 uitstekende muzikanten mekaar en werd het project SoX boven de doopvont gehouden.

Het optreden

SoX is de samentrekking van “Soundscape” en “X-Over (crossover)”. Soundscape van de geluidseffecten en beats of noem het gewoon “Live electronics”. X-over verwijst dan weer naar de grote diversiteit aan muziekstijlen die tijdens een optreden aan bod komen.

De avond begon met een korte voorstelling van de Vlaamse doedelzak of “pijpzak”. Het instrument speelt een prominente rol bij de optredens van SoX. Het is ouder, en ook heel wat zachter van klank dan de Schotse doedelzak die oorspronkelijk bedoeld was voor gebruik bij oorlogsvoering.  Hoe moeilijk dit instrument te bespelen is, bewezen 2 vrijwilligers uit het publiek die nochtans een verdienstelijke poging ondernamen.

Het eerste deel baadde dan ook in een ietwat Keltische sfeer waarin ook een aantal klassiekers aan bod kwamen als “Amazing Grace”.  In het tweede deel dan meer eigen werk waarbij gebruik gemaakt werd van de “Live electronics”. 
“Walts voor Marie Claude” was een van de laatste nummers van Anveld. “Wals voor for Claude Marie” een van de eerste composities voor SoX. Maar de groep bracht ook een – erg mooi – Pools lied en schuwde ook de meer experimentele folkmuziek niet. Daarbij werd gebruik gemaakt van een 12-tal verschillende instrumenten, o.m. koperen blaasinstrumenten, elektrische (bas)gitaren en dus ook de synthesizer.

Het Lentecongrescentrum mocht een 50-tal toeschouwers verwelkomen. Zij beleefden anderhalf uur lang een zeer geslaagd optreden: gezellig, muzikaal vernieuwend, hoogstaand en met de nodige interactie.

Meer toeschouwers is geen noodzaak” besloot Luc Van Autreve “ Beschouw dit als een laboratorium van de kunst”. Het experiment met SoX was alvast een schot in de roos. Meer van dat!

Lochristinaar behoorde tot het kransje van de gelukkigen die dit mochten meemaken. In onderstaande fotoreeks vindt u alvast enkele sfeerbeelden.
Veel kijkplezier.

Scroll naar boven