Sprokkels uit de gemeenteraad (Deel 2)

Maandag was er de maandelijkse gemeenteraad. Een tweede deel van ons overzicht van de belangrijkste punten die besproken werden. 

Chalet KLJ-meisjes

Steven Schoonjans (CD&V) las in de notulen van het schepencollege dat de werken voor de nieuwe chalet voor de KLJ-meisjes van Hijfte gegund werd. Hij vroeg meer duiding rond de voorzien werken. “Dit dossier heeft heel wat voeten in de aarde gehad”, antwoordde schepen Droesbeke. “Uiteindelijk kwamen verschillende offertes binnen en de werken werden inderdaad gegund voor een bedrag van 205.000 euro. Er is een startvergadering voorzien begin maart waarop de timing van de werken zal worden opgemaakt. Het opzetten van de nieuwe chalet zal snel kunnen gebeuren, gezien de manier waarop het gebouw zal opgetrokken worden”.

Groene Long kan rekenen op 50.000 euro subsidie

In de notulen van het schepencollege vond Dirk Van Nieuwerburgh (CD&V) terug dat de subsidie-aanvraag binnen de oproep Omgevingskwaliteit voor Plattelandsontwikkeling in Vlaanderen niet werd goedgekeurd. Hij vroeg op de raadszitting of dit gevolgen had voor het project. “Deze beslissing heeft geen invloed op het verder verloop van dit dossier. Wij hebben dan wel geen subsidie gekregen via het plattelandsloket, maar Vlaanderen heeft 50.000 euro toegezegd”, antwoordde schepen Droesbeke. Ondertussen in de sloopvergunning voor de pastorie afgeleverd en deze zou voor de zomervakantie afgebroken worden. De werken aan de groene long zelf zullen in het najaar starten.

Shisha-reglement

Ivan Lybaert pleitte voor een reglementering voor de vestiging van shishabars in de politiezone. Puyenbroeck. Deze problematiek kwam ook tijdens de laatste politieraad aan bod. “Alle fracties willen meewerken aan de goedkeuring van een reglement”, zei het N-VA raadslid, waarmee hij verwees naar een in Zelzate goedgekeurd reglement. Schepen Sandro Di Nunzio bevestigde dat men aan dergelijk reglement werkt, maar Lochristi wil niet over een nacht ijs gaan. ”Wij wensen ons hierin ook juridisch grondig te informeren”, verduidelijkte de Open-VLD-schepen.

Opmerkingen over dienstverlening De Lijn

“Door de wijzigingen bij de Lijn en de invoering van het flexvervoer zijn ongetwijfeld bij de mobiliteitsdienst klachten en opmerkingen van burgers binnen gekomen”, zei Hilde Van Laere (Groen/Vooruit) in het vragenuurtje voor de raadsleden. Zij had graag een overzicht gekregen van de aard van de klachten en de reacties van De Lijn. Burgemeester Yves Deswaene stelde dat de situatie in Lochristi er helemaal niet zo slecht uitziet. “Er zijn uiteindelijk slechts 3 haltes verdwenen, maar verschillende flexpalen zijn toegevoegd. De klachten en opmerkingen in onze gemeente zijn zeer beperkt. Het verkeersoverlegplatform zal zich hierover eerstdaags buigen”.

Verkiezingen

Tot slot had ook Daniël De Knijf een vraag op de raadszitting. “Onze stem stemcomputers zijn zes jaar geleden tweedehands aangekocht. Volstaan deze nog”, vroeg De Knijf zich af.  Schepen Fredric Droesbeke stelde dat hij nog geen signalen heeft ontvangen dat deze niet meer naar behoren zouden werken. Er zijn binnenkort test-sessies voorzien. We zullen dit zeker nakijken.

Op de raadszitting bleek ook dat Lochristi met de computer zal gaan stemmen en Wachtebeke dit nog op papier doet. Navraag leerde dat dit perfect mogelijk is ook al stemt men in oktober voor de nieuwe fusiegemeente Lochristi.

Scroll naar boven