Stemmen voor de cultuurlaureaat? Evarist Ganzelever voorgesteld.

Wie wordt cultuurlaureaat 2020? Sinds kort kan u stemmen voor de publiekslaureaat. Er zijn 15 genomineerden en we stellen u de komende weken de kandidaten voor. Vandaag bijten we de spits af met Evarist Ganzelever.
 
Eind januari stelden we op Lochristinaar.com de nieuwe cultuurraad voor. Enkele dagen later – in een tweede bijdrage – hadden we het over hun ambitieuze plannen met o.m. een tweede editie van het kortfilmfestival en “Allez chantez”, een nieuwe formule voor de 11-juliviering. Corona stak ondertussen de kop op en het is nog niet beslist of deze evenementen zullen plaatsvinden. Maar de cultuurraad kondigde kort na zijn aantreden ook aan om de jaarlijkse verkiezing van de cultuurlaureaat in een nieuw kleedje te steken. En die beloofde hervorming is er nu.
Meer zelfs, de voorbije maanden werd een shortlist met kandidaten opgesteld en u kan nu al stemmen op 1 van de 15 genomineerden.

In toekomst 3 laureaten

Vanaf 2020 zullen er jaarlijks maar liefst 3 prijzen uitgereikt worden. Een “echte” cultuurlaureaat, een publiekslaureaat en een carrièreprijs.

De cultuurlaureaat zal gekozen worden door de cultuurraad. De jury zal hiervoor aangevuld worden met 1 extern jurylid dat het “werkveld ter plaatse” kent.

De publiekslaureaat zal uiteraard gekozen worden door het publiek. Elke inwoner van Lochristi kan zijn of haar stem maximaal één keer uitbrengen doordat je bij de stemming ook je rijksregisternummer moet opgeven.

De carrièreprijs zal dan weer gekozen worden door de cultuurraad. Deze kandidaat hoeft niet op een long- of shortlist te staan. De cultuurlaureaten zullen in de toekomst bekendgemaakt worden aan het begin van het culturele seizoen (september of oktober). Dit jaar zal dat bij de opening van het nieuwe complex Uyttenhove zijn, waarvan de exacte datum momenteel nog niet gekend is.
 

Stemmen op de publiekslaureaat

Iedere inwoner van Lochristi kan online zijn stem uitbrengen  voor één van de 15 genomineerden. U hoeft daarvoor enkel uw rijksregisternummer – dat u ook op uw identiteitskaart vindt – bij de hand te houden. Via volgende link  ( https://www.lochristi.be/eloketdetail/112/kies-hier-wie-publiekslaureaat-2020-wordt ) komt u automatisch op het stemformulier met ook de volledige lijst met de 15 kandidaten. Het volstaat op het bolletje te klikken bij de naam van uw favoriet, onderaan uw rijksregisternummer in te vullen en op de button “Verzenden” te klikken.
Maar misschien kent u niet alle kandidaten op de lijst? Daarom zal Lochristinaar de komende weken de genomineerden kort voorstellen. En we beginnen in eigen huis met Evarist Ganzelever.

Evarist Ganzelever

De eeuwig jonge Roger Praet uit Zaffelare kent u uiteraard beter onder zijn pseudoniem Evarist Ganzelever. Deze zelfstandige epicurist (Nvdr.: fijnproever, lekkerbek, genotzuchtig persoon) is bekend van zijn schrijfsels op onze eigen blog en zijn “Spuksels” bij evenementenradio VROB die we op Lochristinaar.com ook publiceren. Hij is voorzitter van het kunstenaarscollectief Lo-Art dat in 2014 in Lochristi de eerste wereldoorlog herdacht met de kunstroute “Wrede/Vrede Kunst ‘14-’18 “. Vorig jaar was Evarist ook een van de drijvende krachten achter “De bewaarschool, een laatste noodkreet”, de tentoonstelling in het Lentecongrescentrum. Het was het laatste wapenfeit in de oude kleuterschool van Zaffelare.

Evarist volgde dan wel grafisch onderwijs en kunstonderwijs aan de stedelijke academie in Lokeren, maar het zijn vooral zijn schrijfsels die ons steeds weer weten te boeien en te plezieren.  In 1980 publiceerde hij voor het eerst, in het maandblad “Levend land”. Ondertussen bracht hij al 8 dichtbundels uit, mocht de Strellus Poëzieprijs in ontvangst nemen in Nederland, werd gelauwerd met de J.Vandputteprijs voor poëzie in Blankenberge en gehuldigd in Hasselt voor een kortverhaal. Evarist heeft zeker de verdienste om in Lochristi poëzie uit zijn literair keurslijf gehaald te hebben. In de schrijfwedstrijd “Rooie Oortjes” – een organisatie van deBuren – haalde hij de shortlist van de 8 beste erotische verhalen.

In 2018 overleed zijn echtgenote Chris De Vuyst, een notoir marathonloopster. Eén jaar later bracht hij het boekje “Long May You Run” uit. “Een terminale dagboekbladzijde“ omschreef hij het zelf, maar het was vooral een pakkend eerbetoon aan Chris. De opbrengst van het boekje – dat vlot verkocht – schonk hij aan OIGO, een vereniging die zich inzet voor het welzijn van kankerpatiënten. Er volgde nog een “LMYR”-wandeltocht voor het goede doel, en ook daar was hij actief in de organisatie.
Lo-art zou normaal gezien begin mei uitpakken met een nieuw project, maar dat dient even uitgesteld t.g.v. Covid-19.
Het is de natte droom van Evarist Ganzelever om, als hij verkozen wordt tot cultuur- of publiekslaureaat, voor een jaar als dorpsdichter geïnstalleerd te worden en dan cultuur met HOOFDLETTER op rijm te zetten.

Stemmen voor Evarist, of voor een andere kandidaat kan u dus via deze link https://www.lochristi.be/eloketdetail/112/kies-hier-wie-publiekslaureaat-2020-wordt Volgende week stellen we u nog 2 genomineerden voor.

Scroll naar boven