’t Zijn kinderen, laat ze toch gewoon spelen!

We wensen het de heilige man niet toe, doch Sinterklaas krijgt alsmaar meer kopzorgen. Naast de zwartepietendiscussie ligt het speelgoed zelf onder vuur. Duurzaamheid, testprocedures, veiligheid, patenten en nu ook de ‘genderneutraliteit’ houden de bejaarde man uit zijn slaap. De kans op fouten die een vermoeide stokoude Sint op 6 december maakt groeit.

Zwarte piet of niet?

Bewust en onbewust houden de verwachtingen over jongens en meisjes stand. Jongens spelen met auto’s en meisjes met poppen; prinsessenboeken zijn voor meisjes en piratenverhalen voor jongens. Wees een lieve meid en jij een flinke jongen!

Sinterklaas Beervelde 2022

De Sint doet er alles aan om te kiezen voor genderneutrale cadeautjes. Dus moet hij meegaan met de nieuwste trends en zonder te forceren. Speelgoedfabrikant Lego laat het onderscheid tussen jongens- en meisjesspeelgoed vallen. In Frankrijk en Spanje maakt men ook komaf met deze opdeling. Vanaf 2024 moeten in Californië speelgoed en kinderverzorgingsproducten genderneutraal zijn.
Voor de Europese speelgoedindustrie, die jaarlijks een omzet draait van meer dan 40 miljard euro en de kunststofindustrie die daar rijkelijk van profiteert, is deze nieuwe trend een opportuniteit. 

Hoever moet men hierin gaan? Een speelgoedzaak met enkel genderneutrale spullen, zou dat niet triestig zijn?
Er gebeurde al veel onderzoek naar wat kinderen drijft in hun speelgoedkeuze, met als hamvraag: “Bepaalt enkel hun geslacht die keuze of wordt die keuze gestuurd door invloeden uit de omgeving en cultuur? Uit een overzichtsstudie (1980 tot 2016) blijkt dat kinderen wel gender typische speelgoedkeuzes maken. Die keuze wordt gedeeltelijk verklaard door sociale invloeden maar is ook voor een groot deel van nature ‘ingebakken’.

Met zijn lange staat van dienst weet de Sint dat kinderen al altijd speelden en zullen blijven spelen, gender-atypisch, genderneutreaal of wat dan ook.

Scroll naar boven