Tegelwippen op de GBS Lochristi

De paashaas deelde eitjes uit en wipte mee de eerste tegel. Leerlingen van ‘Milieuzorg op school’ en de leerlingenraad kwamen ook kijken naar die eerste betonnen dallen, die opgebroken werden. ‘Klimaatgezonde speelplaatsen’ startte in 2018 maar allerlei hindernissen (Covid-19 – PFAS …) en plannen voor een nieuwe school zorgden voor heel wat vertraging en een kleinere groene speelplek.

Vlaams Kampioenschap Tegelwippen

Op 21 maart 2024 ging de tweede editie van start. De campagne is een initiatief van de Vlaamse overheid en vzw Breekijzer. Tot en met 31 oktober gaat men met de campagne de strijd aan tegen de meestal onnodige verharding in ons Vlaanderenland. We zijn er kampioen in en alle dagen wordt er nog bijgebouwd en volgestort. Ontharden is nochtans meer dan nodig want de verharde ondergrond zorgt voor hittestress, wateroverlast en een dalende biodiversiteit. Door tegels uit te breken kan het evenwicht misschien hersteld worden? Het is alleszins ook een sensibiliseringscampagne. Op de website https://vk-tegelwippen.be/ is er meer informatie en kan elke inwoner ingeven hoeveel tegels hij/zij zelf uitgebroken hebben.

Men beperkt zich tot de kleine speelplaats in de Schoolstraat waar kinderen uit het eerste leerjaar soms spelen.


Aan de andere kant (Koning Boudewijnlaan) werd een wilgentunnel opgetrokken en een wiglo gebouwd. Wiglo’s zijn een levende kruising van een iglo en een wigwam en ze zouden binnenkort moeten doorschieten en ook schaduwplek worden. Aan de straatkant onder de bomen in de Schoolstraat wordt een openluchtklasje ingericht en onder de luifel een fietsenstalling voor de leerkrachten en de Kunstacademie. Een houten speelelement maakt het plaatje compleet.

Gratis advies om te ontharden

Een aantal experten geven op 25 mei 2024 advies over ontharding en vergroening. Inschrijven en meer info vind je op www.lochristi.be/VK-tegelwippen. Inwoners kunnen ook rekenen op een subsidie voor het ontharden van de voortuin of oprit, de aanleg van een geveltuin of de aanplant van een inheemse haag. Zo verdwijnen kale kiezelpartijen aan de voordeur, die toch ook overgroeid raken.

De paashaas wipte mee de eerste tegel op de speelplaats van de gemeentelijke basisschool aan de Schoolstraat. Dat deed hij in het bijzijn van het lokaal bestuur, de directie en een 30-tal kinderen.

Meer informatie? https://www.lochristi.be/product/978/vlaams-kampioenschap-tegelwippen. Ondertussen werd zo’n 3.000 m² onthard in een periode van 2 jaar. Misschien een peulschil of schrale troost, als je ziet hoeveel bouwkranen er hier draaien?

“Elke vierkante meter beton, die we vervangen door groen, is een mini-overwinning.”, aldus schepen F. Droesbeke. Het is inderdaad een kleine troost in een dorp dat eigenlijk voorstad is geworden.

Scroll naar boven