Throwback Thursday: De wanhopige zoektocht naar geluk

'Dat heet dan gelukkig zijn', zingt Ann Christy. Enige tijd geleden, vier jaar is het ondertussen al, schreef ik over dat geluk. Als ik vandaag terugblik op dat stukje van toen, denk ik nog altijd precies hetzelfde. Geluk, dat maak je zelf. Grotendeels toch. Tijdens het bewandelen van onze levensweg stoot een mens helaas ook op ongeluk. Meestal zijn dat echter zaken die buiten onze wil liggen. Bij geluk is dat anders, daar heb je wel wat in de pap te brokken!

 

© H. G.

© H. G.

Er wordt heel vaak gepraat over geluk. Wat is geluk? Wanneer ben je gelukkig? Is streven naar geluk onze belangrijkste drijfveer? En waarom zijn we daar zo hard mee bezig? Een heleboel vragen maar weinig duidelijke antwoorden.

Geluk is iets ontastbaar, het is een gevoel. Moeilijk te omvatten en moeilijk in een defintie te gieten. Op wikipedia staat het volgende: ‘Geluk (of gelukkig zijn) kan gedefinieerd worden als het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden of met het leven zoals zich dat nu presenteert. Hierbij kunnen er diverse positieve emoties aanwezig zijn, zoals vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid. Gelukkig zijn is het tegengestelde van ongelukkig zijn, wat bestaat uit een gevoel van ontevredenheid, en vaak samengaat met depressie, overspannenheid, woede of verdriet. Onderzoek duidt er op dat geluk voor ongeveer de helft erfelijk bepaald is. De rest van de verschillen wordt veroorzaakt door invloeden uit de omgeving.'
Dit klopt enigszins, maar wat ik me afvraag is waarom we zo wanhopig op zoek gaan naar dat geluk. Vaak zijn we gelukkig maar beseffen we het niet. We staan er te weinig bij stil. Misschien doen we wel teveel ons best om gelukkig te zijn. We zijn bereid om te vergeten, te vergeven, te negeren en zelfs te onderdrukken. Maar kunnen we dat wel echt? Zijn we dan niet wanhopig en maakt het ons dan niet egoïstisch en zelfs ongelukkig? Misschien wel.
Misschien moeten we vaker en sneller vrede nemen met het idee dat streven naar dat ultieme geluk een utopie is. Dat we best gelukkig zijn zoals we nu zijn en dat de zoektoch naar geluk uiteindelijk toch uitdraait op een teleurstelling. Geforceerd op zoek gaan naar geluk is verkeerd, het maakt ons rusteloos. Beseffen hoe gelukkig je wel bent, dat brengt rust in het leven.

http://www.lochristinaar.com/blog/de-wanhopige-zoektocht-naar-geluk

In deze rubriek kijkt elk van ons achterom. Het is terugblikken op een mooi stukje. Soms achteruitkijkspiegel, mijmering, melancholie of nog steeds een zekere verwondering. Elk van ons graaft even in de digibib van Lochristinaar en serveert het graag tweewekelijks op donderdag.

 

Scroll naar boven