Throwback Thursday: Francky Dury en ZW

Deze keer ging ik de voetbalarchieven van Lochristinaar na en dit schreef ik in 2011. Ondertussen zijn Zulte Waregem en Francky Dury constante in de eerste klasse en de play offs. Europees voetbal en de bekerfinale zijn er stilaan 'gewoon'.
Er was bij de start van het seizoen turbulentie. De mogelijke tsunami bleek vals alarm. De bekerfinale werd verloren van Lokeren.
 
 
© KSK Ronse

© KSK Ronse

Het is al een tijdje dat ik je zag. Alle twee verlieten we meerdere jaren geleden onze werkstek aan de Groendreef in Gent. Ik stapte over naar een totaal andere deeltijdse job en passie, jij ook maar met heel veel meer bravoure. Je bent nu technisch directeur bij de voetbalbond. Mijn hartelijke gelukwensen!

Ik herinner me nog dat je steevast voor een bureelfunctie koos tijdens je loopbaan en dit bijna 30 jaar volhield. We zagen elkaar wel eens in de gangen of in de lift van het gebouw maar zaten op totaal andere jobs binnen de firma. Voetbal en sport in het algemeen waren je passie en je draaide dan ook steevast rondjes rond de voetbalvelden in wat toen nog de ‘Mobiele Groep' heette.

Neen, de kantine was niet aan jou besteed maar het balspelletje met elf duidelijk wel. Samen met een paar collega's begon je een eeuwigheid geleden trainerscursussen te volgen hoewel je voetballoopbaan nooit echt subliem te noemen was.

Je praatte er niet zo veel over wanneer collega's hieromtrent vragen stelden maar genoot in Zulte van de opmars die de ploeg maakte en waaraan je zeker deel had. Ik zag en hoorde wel dat het steeds moeilijker werd een vaste baan met het trainerschap te blijven combineren. Op een bepaald ogenblik was er zelfs wat jaloezie toen je met Zulte Waregem na de promotie naar eerste klasse aan de slag bleef en in de spotlights kwam. Afgunst is van alle tijden en het beste is natuurlijk er zich niets van aan te trekken. Ik vond nog een foto van 1988 toen je bij Ronse trainer was.

© Cees Wijburg

© Cees Wijburg

Het politielandschap heb je al een tijdje verlaten en de voetbalhorizonten zijn nu deel van je professioneel leven. In mei waren er wat donderwolken na de gentlemenscheiding van AA Gent en zag het er even niet zo goed uit maar je naam en faam en je tijdelijke passage als bondscoach samen met Vercauteren hebben ongetwijfeld positief bijgedragen in het bereiken van deze job. Je bent nu ook directeur en velen zullen het je weeral benijden. Ik kan alleen zeggen dat ik het je gun.

Eén ding vind ik wel een eigenaardigheidje: ‘ Voor deze baan moet je van het veld komen.' Het is grotendeels ook een administratieve functie maar wellicht heb je het op je functie als beloftencoach?

Financiële zorgen zul je ongetwijfeld niet meer hebben en binnen drie jaar kan je met pensioen. Ik ben er zeker van dat je de staat een cadeau zult doen en verder zult bouwen in Tubeke en aan het Belgisch voetbal.

Kwatongen beweren dat men je twee betrekkingen gaf om de financiële stap terug minder bitter te maken. Afgunst?

Eén vraagje nog: hoe voelt het om naast die voetbalbonzen te zitten, die bobo's of naast Georges Leekens?

 

In deze rubriek kijkt elk van ons achterom. Het is terugblikken op een mooi stukje. Soms achteruitkijkspiegel, mijmering, melancholie of nog steeds een zekere verwondering. Elk van ons graaft even in de digibib van Lochristinaar en serveert het graag tweewekelijks op donderdag.

http://www.lochristinaar.com/blog/proficiat-franky

 

 

Scroll naar boven