Toekomstig Wonderwoud krijgt een landingsstrook

Er is een akkoord voor een bestemmingswijziging voor Wonderwoud in de maak tussen de Stad Gent en Lochristi. Dit voor de aanleg van een landingsstrip voor vliegtuigjes langsheen de toekomstige 200 hectare grote groenpool.

De onverharde strook zou uitsluitend bedoeld zijn voor het gebruik door vliegtuigjes van het type ultralicht motorluchtvaartuigen (ULM) en paramotors. Mede ingegeven door de insteek dat, naast een flinke brok natuur en recreatie ook tal van belevingsmogelijkheden een flink onderdeel van de groenpool dienen uit te maken, is dit voorstel levensvatbaar bevonden. “Het is bovendien een unieke kans om een link met het verleden levendig te houden”, klinkt het bij de bevoegde instantie. “Al is er nooit een vliegtuig opgestegen, de naam “Oud Vliegveld” is een begrip in Lochristi. De vorm van de twee landingsbanen die in de jaren ’60 werden aangelegd is, ondanks dat het terrein al ontelbare keren werd omgewroet, tot op vandaag nog steeds aanwezig.”

En dan is er dat andere stukje historiek. Ooit lag er in de nabijheid van Gent een vliegveld. In Sint-Denijs-Westrem, nu een deelgemeente van Gent. Het vliegveld moest in 1984 plaatsmaken voor het tentoonstellingscomplex Flanders Expo. Maar al veel eerder werd er gevlogen in Gent en wel in de havenbuurt, waar in 1910 een eerste toestel opsteeg. “Al deze elementen samen verantwoorden de keuze deze optie mee te nemen voor het mooie verhaal dat het Wonderwoud zal worden”, horen we nog. De werken aan de eerste fase lopen al, de tweede fase verwacht men in 2030.

Scroll naar boven