Toneelgroep Ludio speelt “BLIJF VAN MIJN LIJF” op 15,16, 22 en 23 maart

Nog twee weken wordt er (intensief) gerepeteerd en dan brengt Toneelgroep Ludio het stuk “Blijf van mijn lijf” van de Nederlandse auteur Delia Groenendijk. Blijf van mijn lijf huizen, ook wel Oranje Huizen genoemd, zijn opvanghuizen voor slachtoffers (meestal vrouwen en hun kinderen) van huiselijk geweld in Nederland. En daar draait het ook om in deze tragikomedie in 2 bedrijven.

Het stuk

In het “Blijf-van-mijn-lijf-huis” doden Johan en Sandra de tijd met een partijtje Scrabble. Sandra heeft een slecht huwelijk maar bezit zelf ook losse handjes. Dameskapper Johan werd door zijn vrouw geslagen. En er zijn ook bewoners die het spel minder eerlijk spelen. Oplichtster Anita ziet haar verblijf meer als een gratis vakantie.
Erica, de psychiater/therapeute van dienst, heeft zelf een dreigende burn-out en is verliefd op Johan. Maar die relatie moet geheim blijven, wat uiteraard voor de nodige spannende momenten zorgt.  Dan is er ook nog vrijwilligster Janske die aan smetvrees lijdt. Als zij op “miraculeuze wijze” geneest volgt de mama van Anita haar op…

De cast

“Eigenlijk was het de bedoeling dat – na 4 opvoeringen van “Dappere Magnolia’s” eind 2023 – de jeugd van Ludio nu een toneelstuk zouden brengen” licht Pieter Taghon toe aan Lochristinaar. “Maar de respons van onze jongerenafdeling was gering en daarom brengen we opnieuw een stuk met volwassenen. Ook deze keer hebben we – met Stella, Jolien en Nicole – heel wat nieuw talent op onze ‘Bühne’. Lieven Van Hooste is dan weer een ervaren acteur maar een nieuw gezicht in Lochristi. Els Ruymen, Patricia De Clercq en ikzelf behoren al enkele jaren tot “de vaste crew” van onze vereniging.”

Nieuw bloed

Stella Van Belleghem (18) – dochter van Dimitri en een van de sterkhouders van Ludio – en Jolien Monsecour (17) sloten beiden in 2019 aan bij de jeugdwerking van Ludio. Na 2 stukken bij de jeugd staan ze nu voor hun vuurdoop bij de volwassenen. “Hier is duidelijk veel minder ruimte voor improvisatie en de aanpak is heel wat serieuzer dan bij de jeugd” klinkt het in koor bij de jongedames. Nicole Meuleman (72) is de nieuwe ouderdomsdeken van het gezelschap. Nadat ze eerder o.m. in Axel, Herselt en Lokeren woonde, verhuisde ze een jaar terug naar Zaffelare. Na een oproep van Pieter die nieuw talent zocht nam ze contact op en was meteen welkom.
“Ik heb altijd graag typetjes gespeeld en verkleedde me wel eens voor bijzondere gelegenheden of als mascotte, maar ik heb absoluut geen ervaring op de scène. Zelfs geen schooltoneel. Maar het bevalt me wel en het is een hele toffe groep, al had ik me het toneel spelen wel eenvoudiger voorgesteld”.

Jakob en Lieven

Jakob Verdoodt werd eigenlijk gecontacteerd om de jongeren te begeleiden bij hun toneelstuk maar is nu de regisseur van “Blijf mijn lijf”. Jakob is van Zwijndrecht en werkte tot voor kort als Floor Manager Entertainer bij Center Parcs. Hij speelde zelf al toneel bij “De Speling” in Antwerpen en regisseerde eerder al een musical. Dit jaar studeert hij af als regisseur en het is via een van zijn leerkrachten dat hij in contact kwam met Ludio. En dan is er nog Lieven Van Hooste. Hij is acteur bij de Sinfra’s in Lokeren en dankzij een tussenkomst van hun voorzitter mag hij Ludio helpen voor de tweede mannelijke rol. Lieven was deze week op vakantie in Oostenrijk en ontbreekt dus op de foto.

Plaatsje reserveren? Tickets bestellen?

Ludio speelt 4 voorstellingen van “Blijf van mijn lijf”: op 15, 16, 22 en 23 november, telkens om 20 uur in zaal Sint-Hubertus in Zaffelare. Er zijn nog kaarten voor elk van de 4 voorstellingen. De zaal heeft een capaciteit van 80 toeschouwers en die hebben allemaal een zitje aan een tafel zodat men, met een drankje, kan genieten van de productie. Kaarten bestellen kan per mail (reservaties@ludio.be) of telefonisch (0471/425 125 of 0478/242754). Volwassenen (18+) betalen 12 euro, jongeren (18-) 8 euro. De vip formule (met gratis drankje en versnapering) kost 18 euro per persoon.

Scroll naar boven