“Tour De Lo mocht doorgaan, maar jongeren trokken er zelf de stekker uit”

De afschaffing van Tour De Lo zorgde voor een rits opmerkingen op sociale media en dat was Dirk Van Nieuwerburgh (CD&V) niet ontgaan. Hij vond het jammer dat het evenement van de jeugdraad van Lochristi werd afgelast en vroeg duidelijkheid omtrent de juiste beweegredenen. Burgemeester Deswaene antwoordde dat niet het gemeentebestuur, maar wel de jongeren zelf de activiteit hebben geannuleerd.

“Tour De Lo verenigt jongeren en jeugdverenigingen en brengt hen op een ludieke wijze in verbinding met elkaar”, zei Dirk Van Nieuwerburgh tijdens het vragenuurtje voor de gemeenteraadsleden. Hij had vragen over de argumentatie van het gemeentebestuur om de organisatie van de eigen jeugdraad beperkingen op te leggen en de communicatie van deze beslissing.

Burgemeester Yves Deswaene liet duidelijk blijken niet opgezet te zijn met wat op sociale media allemaal werd geschreven. “Dit zit diep bij mij en ook bij de veiligheidsdiensten”, zei hij in zijn antwoord. Deswaene schetste uitgebreid hoe de evenementencel in zijn werk gaat en hoe er tot dit besluit gekomen werd. Uit de veiligheidsanalyse bleek dat er in het verleden vaak alcoholmisbruik was vastgesteld tot op de openbare weg. De politiediensten zagen vooral om die reden een probleem met de veiligheid.

Uiteindelijk hebben wij wel toestemming gegeven voor de Tour De Lo, met als beperking dat er voor en tijdens de tocht geen alcohol mocht geserveerd worden en dat het logischerwijze verboden was om zich geïntoxiceerd in het verkeer te begeven. Onder die voorwaarden heeft de jeugdraad zelf de activiteit afgeblazen”, besloot Deswaene

Ook Frederic Droesbeke vond de reacties op sociale media beneden alles, temeer omdat de juiste context niet werd weergegeven. Volgens de Open VLD-schepen verliep de communicatie wel naar behoren. Na de evenementencel op 12 april kwamen de jongeren samen en zij beslisten enkele dagen later tot afgelasting.

 

Scroll naar boven