Tuindagen: Showtuin Delen Private Bank met veel symboliek en verrassende effecten

U kon het al lezen in onze bijdrage met 10 tips, maar deze keer ook 2 showtuinen op de Tuindagen. We gingen langs bij Vincent Braeckman die instond voor de showtuin van Delen Private Bank.

De voorbije edities had “Delen Private Bank” een tent staan op de grasvlakte tussen de villa en de pergola. De bank kon deze keer niet aanwezig zijn en de tent is er dus niet. Maar als “silent partner” voor duurzaam investeren zorgt de bank deze keer voor een schitterende showtuin.

Daarvoor gingen ze in zee met landschapskunstenaar Vincent Braeckman uit Wetteren die tijdens de voorbije editie van Ambrosiana in Lochristi al verrassend uit de hoek kwam met de groene oase achter de kerk. De showtuin die hij nu in anderhalve week realiseerde zit vol symbolen en verrassende effecten.

De tuin is rechthoekig van vorm, heeft ongeveer dezelfde afmetingen – en bevindt zich op quasi dezelfde plaats – als de tent die er de voorbije edities stond. Aan de ingang bevinden zich 2 grote “zitbanken” die eigenlijk bestaan uit grasmatten die als een stapeltje bankbiljetten op elkaar gelegd zijn. De zitbanken hebben ook dezelfde verhouding (lengte-breedte) als biljetten.

Binnen in de rechthoek is er een cirkel van waaruit verschillende radialen vertrekken om cirkelsegmenten te vormen met uiteenlopende plantengemeenschappen zoals bos, drasland, cultuurgronden…
Qua oppervlakte hebben de cirkelsegmenten (en de cirkel zelf) verhoudingen die overeenstemmen met het wenselijk evenwicht tussen gelijkaardige typebeplantingen in onze totale groene ruimte. Vergelijk met een evenwichtig opgebouwde beleggingsportefeuille.

Langs het pad een boomgaard met een bloemenweide en potten.

Als je de corridor tussen de bomen volgt kom je halverwege… jezelf tegen. Een optisch effect dat Vincent bereikte door, in de bocht van het bospad, een spiegel tussen de bomen te plaatsen.

Op het einde van de tuin is er een cirkelvormig terras in een drassig gebied. Op het verharde gedeelte een dome met daarbij een aantal mobiele piramidevormige constructies. Die hebben aan de buiten- én binnenzijde een spiegelend oppervlak. Even door die constructies kijken levert een caleidoscopisch effect op.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hetgeen er te ontdekken valt in de showtuin. Ga dus vooral eens langs en spreek Vincent aan!

Fotoreeks

Scroll naar boven