Tuindagen: topeditie dankzij zon en “De 3 musketiers”

De 64ste Tuindagen van Beervelde zijn voorbij. De poorten van het Park van Beervelde blijven nu even gesloten voor het grote publiek, de exposanten ruimen hun stand op en Anna Van Oostenrijk en D’Artagnan zijn terug naar de 17de eeuw. Maar – geholpen door het mooie weer – kunnen de organisatoren en de standhouders terugblikken op een erg succesvolle editie.

Tuindagen mei 2022 - © Annick Gentier

Meer dan 22.000 bezoekers

De Tuindagen van Beervelde beleefden een topeditie. Het zomerse lenteweer lokte jong en oud naar buiten. Zo’n 8.100 tuin- en plantenliefhebbers vierden gisteren moederdag met een uitstapje naar Beervelde. Met de 14.000 gasten die op vrijdag en zaterdag al langs de kassa passeerden, klokten de Tuindagen zo af op een totaal van zo’n 22.100 bezoekers. 

Tuindagen mei 2022 - © Annick Gentier

Geen record-editie want in mei 2019 kwamen er al eens 25.139 liefhebbers opdagen. Het thema was toen “Les Hauts de France”. Maar het was het hele weekend aangenaam toeven in het 25 ha grote kasteelpark. Vooral vrijdag (ca 7.400 bezoekers) heerste er een gezellige drukte maar dat zorgde ook voor wachttijden. ‘s Namiddags, bij het verlaten van de parking moest men soms lang aanschuiven.

Tuindagen mei 2022 - © Annick Gentier

Thema “De  3 musketiers”

Het centrale thema “De 3 musketiers” was erg dankbaar om het publiek te vermaken. Gravin Valerie Lavault kroop het hele weekend in de huid van Anna van Oostenrijk, de echtgenote van de Franse koning Lodewijk XII. Zij kreeg van haar gemaal een collier met 12 diamanten. Maar het gerucht deed de ronde dat ze het sieraad geschonken had aan haar minnaar. Toen de koning daarom plots aan Anna vroeg om de ketting te dragen, zat ze in nauwe schoentjes.
Valerie kwam dus elke morgen – zonder diamenten – naar de toegang van het domein gewandeld waar de eerste bezoekers geduldig stonden te wachten. Een drama was in de maak…. Maar iedere keer opnieuw dook haar trouwe musketier D’Artagnan – net op tijd – op met in zijn hand het collier van de koningin.

Tuindagen mei 2022 - © Bennie Vanderpiete

Nadat Anna de ketting omgehangen kreeg, gingen de figuurlijke poorten van Tuindagen open en mocht het publiek binnen. Vanaf dan flaneerden Anna van Oostenrijk en D’Artagnan de hele dag in het Park en gingen gewillig op de foto met de bezoekers.

Het centrale thema kende minder succes bij de standhouders. Uiteraard waren er terug exposanten die creatief aan de slag gingen en dan ook terecht een oorkonde kregen, onder meer Velt, mandenmaker Bruno Vloeberghs, de Kringloopkrachten en De Groene Verbeelding van Gudrun Cottenier. Het is uitkijken naar het thema van de herfsteditie. Die vindt dit jaar plaats op 7, 8 en 9 oktober.

Tuindagen mei 2022 - © Annick Gentier

Optredens : lokaal en erg stijlvol

Geen uitreiking van oorkondes meer op het centrale podium – een goede beslissing – maar heel wat optredens met deze keer vooral lokale artiesten. Naast Dirk De Vriendt uit Gent traden ook Erline, Semper Pie en Triodelo op. Vooral het optreden van Erline was indrukwekkend. Het concert van “de nachtegaal van Beervelde” werd een paar maal onderbroken door stroompannes die gelukkig snel verholpen werden. Semper Pie was – zoals we van Jurgen en Wienke gewoon zijn – muzikaal erg hoogstaand.

Tuindagen mei 2022 - © Bennie Vanderpiete

Triodelo zorgde met heel wat populaire nummers dan weer voor een erg mooie afsluiter. Ook Gravin Valerie – aka Anna van Oostenrijk – en “Brecht” D’Artagnan zakten af naar de tent voor het podium en waagden zich aan enkele gewaagde dansmoves.

Tuindagen mei 2022 - © Annick Gentier

In de villa was het genieten van de minikamerconcerten van de Oekraïense celliste Tetyana Krasavina en pianist Nicholas Rast. De ruimte was smaakvol versierd en Tetyana schitterde in een prachtige jurk. Erg stijlvol en één van de absolute hoogtepunten van deze editie.

Tuindagen mei 2022 - © Bennie Vanderpiete

Nieuwe standhouders

Er viel heel wat te zien tijdens de voorbije Tuindagen, onder meer dankzij de bijna 250 standhouders. Onder hen ook 20 nieuwe exposanten die voor het eerst – of na lange tijd opnieuw – deelnamen. Lochristinaar.com ging bij hen langs en dat leverde ook een mooie fotoreeks op. Vrijwel allemaal waren ze erg enthousiast over hun deelname en kijken uit naar een volgende editie. Minder dan 10% nieuwe standhouders. Het toont aan hoe graag de exposanten naar de grootste tuin- en plantenbeurs van het land komen.

Tuindagen mei 2022 - © Annick Gentier

Pieter Bauwens en Katelijne Thiers tuinpersoonlijkheden 2022

Geen enkele voormalige standhouder op de Tuindagen van Beervelde heeft zoveel invloed gehad als die van kwekerij “De Nieuwe Tuin” van Peter Bauwens en Kathelijne Thiers. Ze waren innovatief als geen ander. Uitzonderlijke tomatenplantjes of bijzondere zaden, je kon het bij hen vinden. Later combineerde Peter, een gedreven vegetariër, dit met een bijzondere eetstand. Denk bijvoorbeeld maar aan “Cuisine Potager” met Claude Pohlig. Peter schrijft – geholpen door Katelijne – ook al meer dan 20 jaar boeken en in allerlei tijdschriften artikels over allerlei groenten. In 2021 nam het koppel de beslissing om het rustiger aan te doen en tijd te maken voor andere leuke dingen.

Peter en Katelijne werden zaterdag gehuldigd als “Tuinpersoonlijkheid van 2022” ontvingen uit de handen van graaf Renaud – bijgestaan door Anna van Oostenrijk en D’Artagnan – de koperen gieter.

Tuindagen mei 2022 - © Bennie Vanderpiete

De beloftevolle Hovenier

De Beloftevolle Hovenier' is een competitie tussen verschillende scholen die een opleiding voor tuinaannemer aanbieden. De finale vindt elk jaar plaats in Beervelde, tijdens de lente-editie van de Tuindagen. Drie ploegen van 3 studenten die – onder begeleiding van een coach en onder de ogen van een vakjury en van het publiek – in 2 dagen een opgelegde tuin moeten aanleggen. De finalisten dit jaar waren de scholen uit Stabroek, Sint-Niklaas en Kortrijk. Die laatsten trokken deze keer het laken naar zich toe. Dries Clauwaert (19) uit Zeveneken maakte dit jaar deel uit van het team van Sint-Niklaas, samen met Lander Cools (20) uit Sint-Gillis-Waas en Gilles Schroyen (18) uit Basel. Zij werden heel verdienstelijk tweede. Deze competitie is een initiatief van de Belgische Federatie van de Groenvoorzieners.
 

Drie dagen vertoefden onze fotografen Bennie Vanderpiete en Annick Gentier op de Tuindagen. Dat leverde uiteindelijk 5 (!) thematische fotoreeksen op. U opent een fotoreeks door op de foto onder de titel te klikken. Veel kijkplezier.
 

FOTOREEKS “Opening door Anna van Oostenrijk en D'Artagnan”

(Klikken op onderstaande foto om de reeks te openen)

 

 

FOTOREEKS “Optredens”
(Klikken op onderstaande foto om de reeks te openen)

 

 

 

FOTOREEKS “Nieuwe standhouders”
(Klikken op onderstaande foto om de reeks te openen)

 

 

 

FOTOREEKS “Tuinpersoonlijkheid 2022”
(Klikken op onderstaande foto om de reeks te openen)

 

 

FOTOREEKS “Sfeerbeelden Tuindagen van Beervelde”
(Klikken op onderstaande foto om de reeks te openen)

 

Scroll naar boven