Tuindagen van Beervelde: van toekans naar doelkans

Tuindagen van Beervelde: van toekans naar doelkans.
Ze zitten er weer op, de tuindagen. En net als bij de 50ste editie, in oktober vorig jaar, was het weer een beetje de spelbreker. Na een warme winter en al wekenlang (te) droog weer, moesten de bezoekers aan de tuindagen af en toe een fikse bui trotseren.

Toch mag er gesproken worden van een geslaagde editie, waarvoor 15.284 bezoekes kwamen opdagen.
Die kwamen ongetwijfeld ook om al een eerste vleugje Braziliaanse sfeer op te snuiven met het vooruitzicht van de wereldbeker voetbal die volgende maand van start gaat.
Brazilië bleek een heel mooi thema. Jammer dat, naar onze bescheiden mening, te weinig standhouders hiermee creatief aan de slag gingen.
Veralgemenen is hier zeker misplaatst. Het “Braziliaans regenwoud” van Eurotuin, met goudvissen en toekans of de prachtige realisatie van Aldo Airplant Ciampittiello in de inkomhall van de villa (naar een idee van de Graaf), waren staaltjes van originaliteit en vakmanschap. Zij werden dan ook, volkomen terecht, gelauwerd op de prijsuitreiking op zaterdagnamiddag

Ook een aantal lokale standhouders hadden echt moeite gedaan om rond het thema te werken en origineel uit de hoek te komen. We kunnen hier niet alle laureaten vermelden, maar willen toch de bronzen onderscheidingen van Velt en van de kringloopkrachten IDM aanstippen. Hoe kan je in godsnaam met compost werken rond het thema "Braziliê"? De oplossing lag in een mini-voetalstadion gemaakt met volledig recupereerbaar materiaal. Dit zorgde er dan ook nog voor dat deze stand ook in de smaak viel bij de allerjongsten.

 

 

 

 

 

 

De prijsuitreiking was ook de ideale gelegenheid om het nieuw boek van Jean Vanhoof voor te stellen: ‘Groen in de hoogte’. De groenauteur is bij het brede publiek bekend als de de tv-tuinman in het programma Groene Vingers. Door de steeds toenemende verstedelijking en het bouwen op kleine stukjes grond, is de nieuwste trend het werken met alle mogelijke vormen van groen in de hoogte. Ontharding is het codewoord. Met een groene gevel fleur je een heel straatbeeld op. Maar ook dakterrassen, gevel- en balkontuintjes en het kweken van groenten in de stad komen aan bod.
Een trend die nu al zichtbaar was op de tuindagen en de komende jaren ongetwijfeld nog zal toenemen.
De tuinpersoonlijkheistrofee, een gouden gieter, werd dit jaar toegekend aan Francine Riez. Deze kranige gepassioneerde tuinliefhebster toverde in 1970 in Ophain-Bois-Seigneur-Isaac (ten noorden van Nijvel) een oude boomgard van 56 are om in een prachtige tuin vol botanische schatten. Haar impressies en ervaring deelt ze ondertussen ook al meer dan 10 jaar via internet, met correspondenten uit alle hoeken van de wereld. Zo groeide ze uit tot een pijler van het tuingebeuren.

En ook het aankomend talent willen hier vermelden, met de tuinbouwschool van Melle die de wedstrijd van “Beloftevolle Hovenier” won, voor de scholen van Eeklo en Merchtem. Deze wedstrijd, die tijdens de lente-editie van de tuindagen plaatsvindt, is de finale van een competitie tussen scholen die tuinaannemers opleiden.
Na de Braziliaanse hoogdagen voor onze tuinders, is het nu de beurt aan onze Duivels.

 

Scroll naar boven