Twee boeken over Corona

Met ‘Neemt u alvast afscheid’ en ‘Humor is één van de 4 pijlers van het universum' bespreken we 2 boeken COVID-19 gerelateerd. Er zijn ook 2 wedstrijdvragen waarvan je de antwoorden elk apart kunt insturen.

Neemt u maar alvast afscheid

Een corona-dagboek. Verbijsterende getuigenissen van een gezin in de greep van corona. Beide ouders waren besmet met corona en werden zwaar ziek. De kinderen bleven verweesd achter.

Vooral de vader, Phillip Reedijk werd ernstig ziek en belande wekenlang op intensieve. Hij werd compleet gedesoriënteerd wakker. En dan moest hij ook nog eens doorheen een erg lange revalidatie met allerlei complicaties.

Neemt u maar alvast afscheid

Hoe de kinderen zichzelf moesten behelpen, en daarbij de realiteit van acuut levensgevaar bij hun ouders, onder ogen moesten zien.

Maar evengoed het hallucinant verhaal van zich alleen voelen, hopeloosheid, complete onzekerheid en onvoorspelbaarheid. Steun van vrienden, familie, buren zijn dan ook heel belangrijk.

Wedstrijdvraag: Welk dier zit er verscholen in de naam van de betrokken familie?

Reedijk Philip.  2020. Neemt u maar alvast afscheid. Utrecht/ Antwerpen. Philip Reedijk/Kosmos Uitgevers. ISBN 978 90 215 7991 7.

Humor is een van de vier pijlers onder het universum

Humor is een van de vier pijlers onder het universum.

Is humor het beste medicijn? Het zijn niet echt vrolijke tijden met het coronavirus. De ziekte bracht al onnoemelijk veel leed en onzekerheid. Kan humor ons helpen om deze ellende te verteren?

Voor Strick is humor het bindmiddel in ons sociaal leven. Humor helpt ons om zaken bespreekbaar te maken en om controle te krijgen over onze emoties en twijfels. Het helpt ons te relativeren. Van alle onderzochte effecten van humor op onze gezondheid, is er slechts één die systematisch wetenschappelijke ondersteuning krijgt en dat is de pijnstillende werking. En wat ook blijkt is dat humoristische mensen meer tevreden zijn over hun gezondheid dan minder humorvolle mensen. Ze maken zich minder zorgen. Mensen met humor zijn niet perse gezonder, ze voelen zich gezonder.

Humor is een van de vier pijlers onder het universum

Haar boek is intussen aangevuld met een corona hoofdstuk “Hoesten, we have a problem” dat gratis te lezen is op www.madelijnstrick.com/humorboek/ 

Toch zullen grappen rond corona nog heel lang gevoelig liggen. De tol die mensen moeten betalen is te groot, toch als jij of je familie erdoor sterft of zwaar ziek blijft.

Wedstrijdvraag 2: In welk jaar werd het boek uitgegeven?

Strick. Madelijn. 2020. Humor is een van de vier pijlers onder het universum. De andere drie ben ik vergeten. Amsterdam. Uitgeverij Madelijn Strick/Uitgeverij Balans. ISBN 978 94 638 2079 0

De wedstrijd loopt tot 29 maart en stuur meteen ook je adres mee zodat we dat boek ook kunnen bezorgen.

Scroll naar boven