Van Lochristi naar Priorat

Het wijnverhaal van Simon Van Acker en Sophie Blieck is nog jong – maar ambitieus als ze zijn – bouwen ze in de Priorat hun Mas SimSó uit. Papa Filip en grootouders Robert en Hilde Van Acker – Van de Casserie zijn hier geboren en getogen. De familie langs grootmoeders zijde waren allen bloemisten hier of zijn nog actief. Het is een vineus wijnverhaal dat startte in 2015.

Het domein (hoogte 420 m) ligt op 6 km van Porrera en op zo’n anderhalf uur rijden van Barcelona. Het is 5 hectare groot waarvan 3 ha wijngaard. Topregio Priorat werd ook uitgeroepen – na een wereldwijde studie van de University of Davis – als het beste terroir om wijndruiven te verbouwen. Het is naast Rioja de enige DOQ in Spanje.

wijngaard Priorato Spanje

Het domein was al wijngaard sedert 1976 toen Sophie en Simon het 6 jaar geleden aankochten. Ze wonen nu in Drongen en reizen op en af naar hun wijnstek. Er wordt ecologisch gewerkt, zonder irrigatie (wortels tot 6 meter diep) of pesticiden. De druiven brengen endogene gisten mee naar de wijnmakerij zodat er geen moeten toegevoegd worden. Beiden zijn ook wijnmaker maar beroepshalve actief als fiscaal jurist en economist.

Simon Van Acker Sophie Blieck SimSó

Het is een warme streek overdag en het koelt ’s nachts flink af, wat tot een trage rijping leidt met een groot aromatisch potentieel. De bodem wordt getypeerd door llicorella die een mineraal karakter aan de wijnen geeft.

Rode en witte grenache (garnacha) zijn de belangrijkste cépages. Voor de rode wijnen is er ook syrah, carignan en malbec, voor de witte wijn staat er ook nog viognier aangeplant.

Priorato Mas SimSó

Ze vinifiëren 5 wijnen en worden hierbij bijgestaan door een oenoloog. Alle rode cuvées van wijnjaar 2020 en witte van 2021 zijn nu op de markt. Er is een instap rode wijn, Mas SimSó Negre en 2 premium cuvées “Sui Generis” (Syrah) en “In Perpetuum” (Carignan-Grenache). Daarnaast nog een rosé en een gelimiteerd verkrijgbare witte. De grenache stokken zijn 45 jaar oud en alle rode wijn wordt minstens 12 maanden gelagerd op Frans eikenhout. We maakten kennis met hun wijnproject in de Commanderij van Zele.

In het dorp van Beervelde worden de wijnen geschonken in restaurant ‘Commune’ – https://commune.be/ en wie een voorraadje wil inslaan kan terecht in Heusden –  https://www.wijnhuistinto.be/index.asp – bij wijnhuis Tinto. Over het domein vind je alle info via https://www.priorat.be/

Scroll naar boven