Verrassende verkiezingsuitslag, ook in Lochristi

Niet Vlaams Belang, maar N-VA is de grootste partij in Vlaanderen, voor zowel het Vlaamse en het Federale niveau. Eenzelfde resultaat is ook in Lochristi te zien. Zwaar verlies voor Open VLD, ondanks goede individuele scores plaatselijke mandatarissen.

Vlaams Parlement

In Lochristi alleen scoorde N-VA bij de Vlaamse verkiezingen een winst van 1,3 % en klokt de partij af op 25,6 %, Vlaams Belang haalde een winst van 3,2 % in vergelijking met 2019 en eindigt op 21,6 %. De grote verliezer is Open VLD. De partij scoorde de voorbije verkiezingen steeds sterk, maar incasseert nu een verlies van 8,6 % om af te klokken op 15,2 % ondanks de goede persoonlijke score van Hilde Baele. CD&V (-2,2 %) en Vooruit (+7,2 %) houden elkaar in evenwicht met 13,1 %. Groen kalft in Lochristi af tot 5,4% en PVDA boekt een bescheiden winst om uiteindelijk op 4,7% te eindigen.

Zo stemde Lochristi voor het Vlaams Parlement

Als men de cijfers van het kanton Lochristi (met Wachtebeke en Moerbeke) bekijkt valt op dat de 2 buurgemeenten ietwat anders stemmen. De winst van N-VA valt daardoor iets kleiner uit en Vlaams Belang pakt de leidersplaats. Vooruit passeert zelfs de Open VLD in de strijd voor de derde partij.

De Kamer

Dezelfde trend is ook vast te stellen als men de Federale verkiezingen bekijkt. N-VA scoorde bij de verkiezingen voor de kamer een winst van 1,6 % en klokte af op 25,6 %, Vlaams Belang haalde een winst van 3,0 % in vergelijking met 2019 en eindigt op 21 %. De grote verliezer is ook federaal de Open VLD. De partij incasseert nu een verlies van maar liefst 8,9 % om af te klokken na op 16,4 %.  CD&V (+ 0,1 %) komt uit op 13,8 % en Vooruit (+4,4%) haalt 10,5%. Groen daalt licht in Lochristi tot 6,4 % en PVDA boekt een bescheiden winst om uiteindelijk op 4,7 % te eindigen.

Zo stemde Lochristi federaal

Voorkeurstemmen enkel in Lochristi

Lochristi leverde 6 kandidaten af voor de verkiezingen, 2 voor de federale verkiezingen en 4 voor de Vlaamse verkiezingen. Voor de Federale verkiezingen kreeg Sandro Di Nunzio in Lochristi alleen 844 voorkeurstemmen als eerste opvolger op de Open VLD lijst. Rik Van Leemputten moest het als tiende opvolger op de N-VA lijst stellen met 122 voorkeurstemmen.

Ondanks het fors verlies van Open VLD kreeg Hilde Baele op de Vlaamse lijst in Lochristi 573 bolletjes achter haar naam. Michiel Van Eetvelde (CD&V) kreeg 228 voorkeurstemmen, Eva Paelinck (N-VA) 214 en Rudy Van Cronenburg (de huidige burgemeester van Wachtebeke) 48.

Voorkeurstemmen in het kanton Lochristi

Voor de Federale verkiezingen kreeg Sandro Di Nunzio in Lochristi 931 voorkeurstemmen als eerste opvolger. Rik Van Leemputten kon op de N-VA lijst 142 voorkeurstemmen halen. Hilde Baele kreeg op de Vlaamse lijst in Lochristi 693 bolletjes achter haar naam, wat betekent dat ze in Wachtebeke en Moerbeke nog 120 extra stemmen vergaarde. Michiel Van Eetvelde (CD&V) behaalde 417 voorkeurstemmen, Eva Paelinck (N-VA) 248 en Rudy Van Cronenburg (Vooruit) 292, niet onverwacht nu ook Wachtebeke in deze cijfers is opgenomen.

Bart Verhaert, zevende opvolger voor Vlaams Belang voor de Kamer, haalde in kanton Lochristi 63 voorkerusstemmen.

Totaal aantal stemmen Oost-Vlaanderen

Sandro Di Nunzio (Open VLD), eerste opvolger Kamer: 3.369 stemmen
Rik Van Leemputten (N-VA) tiende opvolger kamer: 2.163 stemmen
Rudy Van Cronenburg (Vooruit) vijfentwintigste plaats Kamer: 2.825 stemmen

Hilde Baele (Open VLD), negende plaats Vlaams: 3.331 stemmen
Eva Paelinck (N-VA), negende opvolger Vlaams: 2.736 stemmen
Bart Verhaert (Vlaams Belang), zevende opvolger Vlaams: 2.977 stemmen
Michiel Van Eetvelde (cd&v), negende opvolger Vlaams: 1.637 stemmen

Scroll naar boven