Voor de Goeste – op trot met Rondje Westhoek

Instappen en zorgeloos genieten van een roadtrip ‘wijnbeleving’ in het Heuvelland. De Westhoek telt 7 wijngaarden: Entre-Deux-Monts, Monteberg, Vidaigne, d’Hellekapelle, Klein Rijselhoek, Koudekot, ’t Zwaluwnest, Neuve-Eglise en Ravenstein. Wout vertelt je tijdens de rit vol passie over het ontstaan van ‘Rondje Westhoek’.

Ook de diverse bezienswaardigheden in deze prachtige streek komen ruim aan bod. De rit kun je zelf bepalen of gewoonweg je laten verrassen door de knowhow van ‘Rondje Westhoek’. Trappisten, hop en brouwerijen, picon en wijn, herdenkingsplaatsen WO I, volkspelen, musea… dit in combinatie met lekker eten. Wij kozen voor de verrassing ‘wijnbeleving’ route, voor de goeste op ontdekking naar ‘het leven als God in Frankrijk, net over de schreve. Met vrienden vertrokken we volgens afspraak vanuit Poperinge richting ‘wijngoed d’hellekapelle in Loker.

Rondje Westhoek voor de goeste

Michel Dehem runt dit kleinschalig familiaal wijnbedrijf. Michel vertelt je in de wijngaard over het ontstaan van het wijngoed, wat ooit begon met een halve hectare is nu uitgegroeid tot 3 hectare, een aanplant met 9000 stokken Chardonnay, Pinot Noir en Auxerrois. De keuze voor deze druivenrassen is niet de gemakkelijkste weg, maar wel de grootste troef om kwaliteitswijn te maken. Hun passie is duurzaam werken met respect voor de natuur. De grond wordt mechanisch bewerkt en de druivenstok vraagt het hele jaar door veel aandacht en zorg. De druiven worden manueel geplukt enkel als de tijd en de druiven er rijp voor zijn. Na het bezoek aan de wijngaard trokken we naar de vinificatieruimte voor verdere toelichting. Michel volgt zijn buikgevoel en maakt alle keuzes voor het wijn maken zelf. Zo krijg je een uniek product dat niet anders dan kwaliteitsvol kan zijn door alle bezieling die erin steekt. Zijn verschillende soorten wijn staan allemaal in het teken van vlindersoorten. In de degustatieruimte met terras genoten wij van het Zilveroogje, Koolwitje, Casu en het Roesje.

Rondje Westhoek voor de goeste

Genieten als God net naast de schreve (grens) trokken we langs fraaie hellingen en weidse beplante landbouwgronden richting Watou. Bij Bar Bernard gezellig aperitieven: Picon met witte wijn of voor anderen – voor de verandering – Picon met bier, aangeboden met lokale hapjes. Het weer voor een plaatsje op het prachtige panoramische dakterras was iets minder, maar niettemin ook binnen sfeervolle plaatsjes met uitzicht op het mooie landschap.

Rondje Westhoek voor de goeste

Met het retro VW-busje zetten we onze route verder naar de volgende verrassende locatie voor het middagmaal. Wout koos voor GOESTE, zomerbar in het kasteelpark van vzw De Lovie in Poperinge. Wie of wat is ‘De Lovie’? De vzw is een sociale organisatie die ondersteuning biedt aan jongeren en volwassenen met een verstandelijke handicap of andere beperking. Ook mensen met bijkomende noden als gevolg van een autismespectrumstoornis, psychische kwetsbaarheid, medische of fysieke problematiek, dementie… kunnen bij hen terecht. In één van de serres aan het water genoten we van een ‘bak vol goesting’, een complete box gevuld met enkel streeklekkers. Bestek, servies… alles was voorzien voor een gezellig picknickmoment. Uiteraard met een Heuvellands wijntje: ‘Quatre Cépages’ van Wijndomein ‘Entre-Deux-Monts’. Het zomerterras op het kasteelpark wordt uitgebaat door ‘Goeste’, ijs- en eethuis Poperinge, in samenwerking met personen ondersteund door ‘De Lovie vzw’. Vlakbij het zomerterras vind je ‘The Basement’, een fijne selectie beeldende verhalen van bijzondere kunstenaars uit ‘Studio Artillerie’, het kunsteneiland van de vzw. En zo, hop naar de volgende ongekende locatie.

Rondje Westhoek voor de goeste

De fraaie hellingen en wijnterrassen met de mooiste uitzichten over de wijngaarden brengen je in gedachten naar de Provence of Toscane, maar dan in het Heuvelland. Het busje houdt halt bij ‘Surprice’ Gelato & Coffee bar in Westouter. Hier werden we verwacht voor een ‘Coupe Wiscoutre’, wijn ijs ambachtelijk bereid met de ‘Wiscoutre’ van Wijndomein ‘Entre-Deux-Monts’. Een schilderachtig bordje gecreëerd met liefde voor ambachtelijke bereidingen, oog voor detail, een hart voor klantenservice om mensen te laten smullen van hun ‘voor de goeste’ momentje. En of dat het lekker was!

wijngaard Heuvelland Entre Deux Monts

We stappen weer in ons retro busje en trekken verder – al een geluk moesten we op een steile helling het busje niet duwen, je voelde het bakske wel trekken om hogerop te geraken. We houden halt bij ‘Entre-Deux-Monts. Het wijndomein is gelegen op de prachtige glooiende flanken tussen de Rode en de Zwarte berg, recht in het hart van Heuvelland en pal op de grens met Frankrijk. Aan de wieg van het wijndomein staan 3 generaties Bacquaert. Stelselmatig werd het wijndomein uitgebreid van 3 hectare in 2005 tot een heuse 18 hectare vandaag. ‘Entre-Deux-Monts’ groeide zo op kousenvoeten uit tot één van de grotere wijndomeinen van België, waar jaarlijks zo’n 100.000 flessen geproduceerd worden. De druiven van ‘Entre-Deux-Monts’ profiteren van een gematigd zeeklimaat. De ligging van het Heuvelland met invloed van de Noordzee vormt op die manier een perfect microklimaat voor hun wijnen, waardoor de druiven traag kunnen afrijpen. Het terroir, de heuvels en de zee zijn cruciale factoren om de druivensoorten zo goed mogelijk te laten afrijpen. In combinatie met het koele klimaat is dit alles doorslaggevend voor de frisse, elegante en gebalanceerde ‘Entre-Deux-Monts’ signatuur. We genoten er van een degustatie ‘Bacquaert Brut’, ‘Pinot-la-Douve en een ‘Rosé Anaïs’. Alvorens terug te keren nog even genieten van het prachtige uitzicht. Jammer genoeg komt er ook een einde aan mooie ritjes met de zalige geneugten, maar ons moto blijft … ‘kiérekewere’.

Rondje Westhoek kunnen we eenieder aanraden! Zie https://rondjewesthoek.be en meer info via https://www.toerismeheuvelland.be/ 

Scroll naar boven