Voor de goeste weekend .. gewoon effekes weg

‘Ne kier buten kommen en ies goe goan eten’.

We startten ons weekend met een bezoek aan brouwerij Omer Vander Ghinste in Bellegem. De brouwerij van Omer Vander Ghinste werd opgericht in 1892 en heeft hedendaags 13 bieren in zijn assortiment : Omer Traditioneel Blond – Brut Nature – Tripel LeFort – LeFort – Bockor – Blauw Export Bier – Vander Ghinste Roodbruin – Kriek Max – Rosé Max – Rouge Max en Cuvée Des Jacobins. Samen met een ervaren gids gingen we op ontdekking doorheen de brouwerij en genoten we van een eerste degustatie in een van de sfeervolle taprooms. Een tweede degustatie ‘naar keuze’ werd aangeboden in ‘De Sportwereld’ (nostalgisch cafeetje met gezellig terras). Na de degustatie werd ons een geschenkenpakket aangeboden, om ook thuis verder te kunnen genieten. De brouwerij kan men enkel bezichtigen na reservatie, betaling kan ook ter plaatse geregeld worden – duurtijd bezoek: 90 tot 120 minuten. (Brouwtorenstraat 5 – 8510 Bellegem)

b&b vijverhuis

Aansluitend reden we richting Zillebeke waar we in B&B Vijverhuis hartelijk werden ontvangen door Carl en Magalie. Een unieke locatie met zicht op de vijver en de ideale uitvalsbasis om de streek te verkennen. Het is er superzalig vertoeven. (Zillebekevijverdreef 2A – 8902 Ieper – Zillebeke)

Onze culinaire smaakpapillen verwenden we bij restaurant ‘De Steenen Haene’, op een boogscheut van de B&B. Dit restaurant is een begrip alom in Zillebeke, Ieper en ver buiten zijn grenzen. Door Corona hanteren ze in de zomermaanden een nieuw concept ‘Nest’ – maximale beleving in de tuin, en bij minder fraai weer kan men ook opteren om binnen te eten. Dit hebben ze heel fraai aangepakt. In combinatie met hun specialiteiten hebben we hier een lekkere witte wijn ontdekt, een Belgische witte wijn uit de streek, namelijk Entre Deux Monts Quatre Cépages. (Komenseweg 21 – 8902 Ieper – Zillebeke)

Na het ontbijt reden we langs landelijke wegen richting ‘La Coupole’, net over de Belgische Franse grens. Dit is een van de grote historische bezienswaardigheden ten tijde van WO II – 7 km galerijen en een koepel van 55.000 ton, gebouwd in slechts 10 maanden. Onder de koepel wordt een echte 14 m lange V2 raket gepresenteerd. Ook WO I wordt in dit museum herdacht. (Rue André Clabaux – 62570 Wizernes (Fr) of in Wizernes gewoon La Coupole volgen).

Met een volle rugzak oorlogsgeschiedenis trokken we richting Saint-Omer voor een deugddoende wandeling in de prachtige publieke tuin. Een  ware streling voor het oog. (Jardin Public – Boulevard Vauban – 62500 Saint-Omer) en in de directe omgeving gratis parkeren

En voor de goeste … een fanfare van honger en dorst nuttigden we in ’t Hommelhof Watou. Smachten, smikkelen en smullen – degusteren, savoureren, potverteren. Stefaan Couttenye en zijn team zorgen voor een culinaire beleving van hun bierkeuken. Elk gerecht wordt er vol passie bereid met het passende bier. Vele prominenten zijn hier al over de vloer geweest, en ditmaal waren Bart Verbeeck en omroepster Chantal van Radio Klara er met hun gezelschap. (Watouplein 17 – 8970 Watou)

Na een zalige nacht aan de rustgevende Zillebekevijver snuisterden we verder in de hopwereld. In het hopmuseum van Poperinge verrijkten we onze kennis en vernamen we alles over de hopteelt doorheen de tijd, over de manier waarop de moderne landbouwer omgaat met die plant, over de manuele hoppluk, die tot 60 jaar geleden telkens weer gepaard ging met een kleine volksverhuizing, alsook de verwerking van hop in bier, een leerrijke ervaring. Op voorhand reserveren wordt aangeraden en ook hier kan de betaling ter plaatse geregeld worden. (Gasthuisstraat 71 – 8970 Poperinge) en parking in de nabije omgeving, die op zondag ook gratis is.

En dan gewoon… voor de goeste … met de zegen van de paters … nog even genoten van een deugddoende Westvleteren, samen met een bierbord honger gestild en dorst geblust. Tip: wil je hier ook de unieke trappist kopen, dan is het aangeraden eerst naar de winkel te gaan, om daarna een plaatsje te zoeken, of den ene gaat naar de winkel, en den andere zoekt plaats. Het aanbod van het patersgenot is beperkt tot twee verpakkingen per persoon, en op = op. (Donkerstraat 13 – 8640 Westvleteren) Voldoende parking aanwezig.

 

Het  ‘voor de goeste’ weekend sloten we af door nog even halt te houden bij de Lijssenthoek begraafplaats in Poperinge. Dit blijft een indrukwekkende kerkhof om er aan de hand van uitgeprinte coördinaten de gesneuvelde van dag op dag te gaan opzoeken. (Boescheepseweg 35A – 8970 Poperinge)

Kortom.. gewoon… voor de goeste… ‘ne kier buten kommen en ies goe goan eten’

Scroll naar boven