WB Oostende: Jonas snelt met team België naar 10de plaats

Op de WB Paracycling in Oostende werd vandaag nog de ploegaflossing gereden. Het Belgische team, met Jonas Van de Steene, eindigde op de tiende plaats.

Vandaag was er in Oostende de slotdag van de WB paracycling. Dan wordt traditioneel ook de team relay gereden. De landenteams bestaan allemaal uit 3 rijders, uit verschillende categorieën, die elk 3 rondjes moeten rijden. Na elk rondje wordt er gewisseld.

De wedstrijd in Oostende die om 19 uur zou starten, hing even aan een zijden draadje. Op het parcours diende een vrouw door de brandweer uit haar woning geëvacueerd. Het zorgde gelukkig maar voor een halfuurtje vertraging en zodoende kon de race toch nog in goede omstandigheden plaatsvinden.

België is al sinds vele jaren op zoek naar een goede landenploeg. De tijd dat we op de Paralympics in Rio De Janeiro een bronzen medaille behaalden, ligt al een tijdje achter ons. In Oostende zou men voor het eerst starten met Marvin Odent (MH3), een jong opkomend talent, Maxime Hordies (MH1) en Jonas Van de Steene (MH4). Ook aan de start – naast de landenteams – een “internationaal mixed team” met daarin de Australiërs Alexander Welsh (MH3) en Lauren Parker (MH3) en de Nederlander Jetze Platt (MH4).

Nadat Marvin Odent en Maxime Hordies hun eerste ronde van 2 km afgelegd hadden, lag het Belgische team in 16de positie. Jonas bracht hen terug tot de 9de plaats. Vanaf dan lag alles in een min of meer definitieve plooi. Net voor de laatste aflossing zakte het Belgische team naar de 12de positie, maar ook nu kon Jonas weer enkele plaatsjes goedmaken en kwam uiteindelijk als 10de over de finish. Dat is een – op zijn minst – hoopgevende prestatie voor een team dat voor het eerst samen reed. Er namen 18 ploegen deel.
Het mixed team ging uiteindelijk met de overwinning lopen. Zij hadden na 18km een voorsprong van 19 seconden op Frankrijk en 27 seconden op Spanje.