Wijn Lekker Lokaal met Nobel

In België werden in 2014 ongeveer 615.000 liter wijn geproduceerd op een oppervlakte van 180 hectare. Volgens de studie van EROV werd in 2013 in onze provincie 13.610 liter wijn gevinifieerd.

De productie bedroeg in wit 6.390 liter, mousserend 4.100 liter, 3.120 in rood. Nu voegt Nobel daar witte wijn aan toe en binnenkort ook rood.

Wijnbouw in Vlaanderen is mogelijk geworden door de opwarming van de aarde en ook door de ontwikkeling van bepaalde rassen die koudebestendiger zijn en minder ziektegevoelig. Ons klimaat is niet ideaal voor wijnbouw. Zon en wind zijn de beste wijnmedicijnen en daar hebben we soms een tekort aan. Vooral schimmelziekten treffen dan de druiven.

Een van de blauwe druivenrassen op wijndomein Nobel is de meer immune regent, een kruising tussen 2 witte (sylvaner en müller thurgau) en 1 blauw ras, chamboursin. Deze variant vind je ook in het Heuvelland.

Nobel koos voor wat de ‘Duitse school’ wordt genoemd met de hybride rassen zoals johanniter, bronner, regent en cabernet cortis maar ook voor Frankrijk met Bourgogne en Champagne. In deze regio’s zijn chardonnay en pinot noir helemaal thuis.
Dit betekent dat het domein een heel mooie toekomst voor zich heeft. Men kan met deze druiven mooie mousserende wijnen maken. Als we afgaan op de verkiezing ‘Beste Belgische Wijn’ dan kunnen we (aan de hand van de Gouden Medailles) duidelijk zien dat België een op en top schuiimwijnland is. Wine with a View.

Op het domein wordt het volledig proces van aanplant, pluk en botteling erg professioneel aangepakt. Voor de botteling heeft men beroep gedaan op een mobiele installatie die enkele weken geleden voor dag en dauw met een vrachtwagen uit Bourgogne naar Lochristi kwam.

Wijn Lochristi Nobel

Wijn Lochristi Nobel

Wijn Lochristi Nobel

Joris Van Duffel

Nobel werkt samen met Olivier Verhelst uit Antwerpen. Hij is oenoloog en in de regio Bergerac runt hij mee Château Les Donats, 14 hectare groot. www.chateaulesdonats.com

In de fotoreeks vandaag het accent op vinificatie en botteling.

Over de oogst 2015 en de proeverij brengen we u morgen meer. Nobel start binnenkort zijn website en ook de verkoop.

Wijn Lochristi Nobel
 

Wijn Lochristi Nobel

 

Bij het artikel over de vinificatie en botteling deze unieke fotoreeks van Bennie Vanderpiete

Posted by Lochristinaar.com on woensdag 14 oktober 2015

 

Scroll naar boven