WK Handbiken: Jonas Van de Steene erg verdienstelijk negende in tijdrit

Tot en met zondag vinden in het Canadese Baie-Comeau de wereldkampioenschappen paracycling plaats. Jonas Van de Steene nam vandaag deel aan het WK tijdrijden in de categorie H4. Hij eindigde, erg verdienstelijk, op de negende plaats. Zaterdag rijdt hij de individuele wegrit.

De kalender van de G-wielrenners en handbikers bevat elk jaar opnieuw een aantal (vaste) WB-wedstrijden. Eén van die vaste afspraken is bijvoorbeeld de WB in Oostende begin mei. Elk seizoen wordt vooraf één van die WB-wedstijden aangeduid als het wereldkampioenschap. In 2020 zou het WK in Oostende verreden worden, maar corona gooide roet in het eten. Dit jaar wordt in Baie-Comeau (Canada) gestreden voor de wereldtitels.

Jonas Van de Steene is al even in Canada. Vorig weekend hij er deel aan de WB-wedstrijd in Quebec. Hij behaalde een 7de plaats in de tijdrit en in een 4de plaats in de individuele wegrit. Een sterke prestatie want het heuvelachtig parcours in de Canadese stad speelde vooral de lichtere rijders in de kaart.

Vandaag gingen in Baie-Comeau dan de wereldkampioenschappen paracycling van start met deelnemers uit 35 landen. De Belgische delegatie telt 7 atleten. Een deel van hen, met daarbij Jonas Van de Steene, moest vandaag al vol aan de bak voor hun individuele tijdrit. Op het parcours van 8,8 km ook een pittige helling van 800 m met een gemiddeld stijgingspercentage van 7%.  De rijders dienden 2 rondjes af te leggen tegen de klok. De weersomstandigheden waren gunstig met een aangename 21°C. 

Jonas reed een erg versdienstelijke tijdrit en klokte de 7de tijd halfweg. Maar de Amerikaan Gaertner en de Nederlander Schipper reden nog een snellere tweede helft. Zo eindigde Jonas uiteindelijk negende.  De ongenaakbare Jetze Platt (Nederland), terug na een blessure, was het snelst voor Thomas Fruehwirth (Oostenrijk) en Rafal Wilk (Polen).

Toch laat de prestatie van vandaag het beste verhopen voor de wegrit op zaterdag. Vorig jaar, op de paralympics in Tokio, zat er ook een steile helling in het parcours. Jonas eindigde toen ook negende in de tijdrit. Maar in de wegrit slaagde hij er telkens weer in om aan te klampen op de helling. Het leverde hem een vierde plaats op. Duimen zaterdag dus voor de beer van Zaffelare.

Scroll naar boven