Wordt “Kunst achter Glas” cultuurlaureaat 2021? Tweede editie in september in Lochristi

Wie wordt cultuurlaureaat 2021? Ook dit jaar kan u stemmen voor de publieksprijs. We stellen u de komende weken en maanden alle genomineerden voor. Vandaag bijten we de spits af met “Kunst achter Glas”.

Verkiezing van cultuurlaureaten

In 2020 werd de verkiezing van de cultuurlaureaat in een nieuw jasje gestoken. Alle ingediende kandidaturen komen op een longlist. Op basis van die lijst stelt een werkgroep (bestaande uit leden van de cultuurdienst en cultuurraad) een shortlist samen. De genomineerden op die shortlist worden vanaf maart tot eind juni bij mondjesmaat bekendgemaakt. De publieksprijs wordt dan gekozen door het publiek dat daarvoor geen inwoner van Lochristi hoeft te zijn. De carrièreprijs en de juryprijs worden gekozen door de leden van de werkgroep. Bij het begin van het nieuwe culturele jaar in september worden de laureaten bekendgemaakt. Lochristinaar.com zal ook dit jaar terug alle genomineerden voorstellen, één kandidaat per bijdrage.

Cultuurlaureaat2021-Kand1-KaG- © Bennie Vanderpiete

Kunst achter Glas

Vandaag stellen we met “Kunst achter Glas” een eerste – verrassende – naam op de shortlist voor. De nominatie van deze succesvolle expositie kwam er door enkele enthousiaste inzendingen en door de werkgroep van de cultuurraad. “Kunst achter Glas” was een initiatief van de cultuurdienst van de gemeente, maar was vooral het geesteskind van Jasmien Mees (32, sinds 2013 projectmedewerker cultuur & toerisme) en Sophie Mingels (33, sinds 2018 diensthoofd Cultuur, toerisme & evenementen).

Cultuurlaureaat2021-Kand1-KaG- © Gemeente Lochristi

Ondanks “lockdown” een platform voor lokale kunstenaars

Op vrijdag 24 juli 2020 werd in Lochristi beslist om alle openbare evenementen af te gelasten. Deze beslissing had ook op de cultuurdienst een grote impact want zij zagen daardoor o.m. de feestelijke opening van het complex Uyttenhove (met de start van het nieuwe cultuurseizoen en de bekendmaking van de cultuurlaureaat) uitgesteld.
Men was bovendien op zoek naar een make-over voor “Kunst omdat het Moet” waarbij de nieuwe formule terug een platform moest bieden voor lokale kunstenaars.
Geïnspireerd door het kunstenparcours Invitro (Wachtebeke), de openluchtexpo’s op de zeedijk van Oostende en een coronaproof kunstparcours door Dendermonde ontstond dan het idee van een kunstzinnige tentoonstelling “achter glas” in Lochristi.

Cultuurlaureaat2021-Kand1-KaG- © Bennie Vanderpiete  Annick Gentier

De uitwerking van het idee

Jasmien kreeg alle vrijheid en vertrouwen maar ook een serieuze deadline: de expo moest starten op 17 oktober.

Het was dus heel snel schakelen om alles geregeld te krijgen in slechts 2 maanden: kunstenaars contacteren, voldoende tentoonstellingsruimtes zoeken, het parcours bepalen, de geschikte locatie bepalen voor elk kunstwerk en de verzekering in orde brengen” lichtte Jasmien toe. “Maar het betekende ook dat ik moest gaan aanbellen waar locaties ontbraken of een kunstenaar contacteren om voor een bepaalde plaats een werk te maken (bv. werk van Evarist Ganzelever in Hellewegel). En als dat gedaan was volgden nog het plaatsen van grafittitags (geïnspireerd op campagne “Blijven fietsen allemaal”), het aanmaken stickers met QR-code, de brochure maken, de beschrijving van de fiets en wandelroute uitwerken en ook nog de logistieke regeling voor de grote fotodoeken van Carmen De Vos en Filip Naudts, …”.

Cultuurlaureaat2021-Kand1-KaG- © Bennie Vanderpiete

Een groot succes

Maar, zoals gepland, kon “Kunst achter Glas” op 17 oktober 2020 van start gaan. 127 kunstwerken van 65 kunstenaars stonden verdeeld over 34 locaties. Het parcours bestond uit 2 lussen van elk een 6-tal km. De expo bleek een groot succes. In die mate zelfs dat men de oorspronkelijke duur van 8 weken verlengde tot 13 weken. Daardoor konden geïnteresseerden ook tijdens de adventsperiode en het eindejaar verlof van de tentoongestelde kunst genieten en ondertussen een frisse neus halen.
Het is gissen naar het juiste aantal bezoekers. Maar de webpagina van “Kunst achter Glas” – waar men het parcours en de brochure kon downloaden – telde 2.750 unieke bezoekers. 1200 geprinte catalogussen gingen vlotjes over de toonbank. 35 bezoekers schreven nadien een lovende commentaar in het digitale gastenboek.

Cultuurlaureaat2021-Kand1-KaG- © Annick Gentier

Vervolg in september

Op onze vraag of er een vervolg komt antwoordde Jasmien: “Er was zoveel moois te zien. Denk bv. maar aan de naakte vrouwen in de tekening van Tasjart aan het Oud Klooster, de impressionante fotodoeken van Carmen De Vos in Pollaeredam of de dagboekfragmenten van Trees De Brabander, die ook nog eens een inhoudelijke reflectie op de lockdown waren. Dat alles vraagt om een vervolg en dat komt er ook. Normaal gezien bij de uitgestelde opening van Uyttenhove, hopelijk in september. Die tweede editie van “Kunst achter Glas” zal dan vermoedelijk in Lochristi plaatsvinden. Een oproep voor geïnteresseerde kunstenaars of geschikte etalages volgt later.”

Cultuurlaureaat2021-Kand1-KaG- © Annick Gentier

Nominatie van iedereen die meewerkte

“Kunst achter Glas” werd nu genomineerd voor de shortlist “Cultuurlaureaat 2021”. Een voorstel dat Jasmien en Sophie ook verraste. Maar uiteindelijk besloten ze om de voordracht te aanvaarden. “We zien het eerder als een blijk van erkenning voor  alle cultuurliefhebbers die meehielpen door een deel van hun woonst ter beschikking te stellen en voor alle kunstenaars die met hun werk mochten pronken” klinkt het bij de cultuurdienst.

Cultuurlaureaat2021-Kand1-KaG- © Bennie Vanderpiete

Kandidaat voordragen of stemmen?
Een kandidaat voordragen kan nog tot eind mei door een mailtje met de nodige motivering te sturen naar de cultuurdienst (cultuurlaureaat@lochristi.be ).Stemmen voor “Kunst achter Glas” kan binnenkort op de website van de gemeente (https://www.lochristi.be/product/698/cultuurlaureaat ). Als het zover is, leest u het uiteraard op Lochristinaar.com, uw lokale nieuwsblog. 

(Afbeeldingen © Bennie Vanderpiete, Annick Gentier, Gemeente Lochristi)

 

Scroll naar boven