Zaffelaarse belevenissen 2019: wat een feest!

De rust keert terug in Zaffelare. Deze editie van de Zaffelaarse belevenissen is voorbijgevlogen. 4 dagen lang was het één groot feest, met voor ieder wat wils. De familiedag was het absolute hoogtepunt.

Comedy Night en mosselsouper

Veerle Malschaert mocht vrijdagavond deze 8ste editie van de Zaffelaarse Belevenissen op gang trekken. Zo’n 150 toeschouwers kwamen opdagen voor de “Comedy Night”. Het “Mokke van de muide” bewees dat stand-up comedy geen exclusief mannenwereldje meer is en ze niet enkel een goede actrice, maar ook een talentvolle comédienne is.  

Zo’n 250 eters schoven zaterdagavond aan voor het traditionele mosselsouper. Die werd deze keer muzikaal opgeluisterd door de Molteni’s. En zij waren voor velen een erg aangename ontdekking op deze Zaffelaarse Belevenissen. “Veelal verkiest een deel van het publiek om, na het eetfestijn, naar huis te gaan of rustig iets te gaan drinken. Dit jaar bleef bijna iedereen zitten om mee te zingen, mee te feesten en te lachen met de Molteni’s. Een topavond. ” aldus een tevreden organisator Thierry Van Hecke.

Aperitiefconcert met Xeado Live Band

De weersvoorspellingen waren niet bijster voor deze Zaffelaarse Belevenissen. Daarom werd het aperitiefconcert – dat eigenlijk in de tuin van De Keyser & de Kok zou doorgaan – verplaatst naar de overdekte feestzone achter de kerk. Een goede beslissing want de regen was zondagvoormiddag inderdaad de spelbreker. De fietsenstalling bleef leeg en slechts een 60-tal toeschouwers voor het aperitiefconcert met de Xeado Live Band.
Die band bestaat dit jaar 20 jaar en bracht een vernieuwd programma vol steengoede pop-, rock en soulnummers. Ze vermaakten het publiek met klassiekers als “Mac Arthur Park”, “Celebration”, “Eloise” of “Let me entertain you”. Maar ook AC-DC had zijn plaats en zo weerklonk – op het pleintje naast het kerkhof – “Highway tot hell”.
20 jaar Xeado Live Band wordt gevierd met een optreden op 19 oktober in de kerk van Hyfte. U leest er hier, binnen afzienbare tijd, meer over. Maar nu alvast de datum met stip aanduiden in uw agenda.

Ketnetband zorgt voor eerste feestje

Een heel ander verhaal op zondagnamiddag. De zon scheen ondertussen en de tent was volgelopen met enthousiaste kinderen en jongeren. Zij kwamen voor het optreden van de Ketnetband. Sinds begin dit jaar telt de band 6 leden waarvan er telkens 3 aanwezig zijn bij een optreden. In Zaffelare tekenden Céline, Michiel en Gio present en hadden een koffer vol leuke muziekinstrumenten, een computer die eigenaardige geluidjes produceerde en een stel goede muzikanten mee. Er werd gedanst en gesprongen, gelachen en gezongen en…. gefotografeerd dat het een lieve lust was. Geen tijd voor verveling, een bruisend feestje voor de kids. Na het optreden was er dan nog mogelijkheid om met de drie helden op de foto te gaan.

Thuismatch Chris Corn & The Beautiful Imperfections

Na het optreden van de Ketnetband stroomde de tent leeg. Tijd voor een ander – iets ouder – publiek. Chris Corn en zijn band kunnen steeds rekenen op een schare trouwe fans, zeker in hun thuisbasis Zaffelare. Hun optreden was de ideale overgang naar het avondprogramma.

Verrassen deed de groep niet, daarvoor zagen we hen te recent nog aan het werk tijdens de Gentse Feesten. Maar het blijft genieten van deze Lootse coverband die het betere werk brengt met o.m. nummers van Seal, Ben Howard, Crowded House en Mumford & Sons. Muzikaal en vocaal erg sterk, elke keer opnieuw, en sfeer verzekerd.


 
Jelle Cleymans en zijn bandido’s

Een Vlaamse zanger, die met wat gasten, Nederlandstalige hits komt zingen. Het klinkt niet spannend, zeker niet als headline op een affiche. Na de passage van Jelle Cleymans en zijn “El Bandido’s” op de Zaffelaarse Belevenissen weten we beter. Na een rustige aanloop riep Jelle zijn vader – de man speelt saxofoon in het orkest van de El Bandido’s – voor de micro. Als straf voor de obligate jaarlijkse zomervakantie in Oostenrijk liet hij zijn papa eens jodelen. Tot groot jolijt van het talrijke publiek.

Wat daarna volgde was een vuurwerk van Vlaamse en Nederlandstalige songs die tot het collectief erfgoed behoren. De tent die volgelopen was ging uit de bol en brulde hits als “Mexico”, “Malle Babbe”, “Een vrijgezel die gaat pas slapen” of “De regenboog” uit volle borst mee. Er werd gedanst op ”Kom van dat dak af”. Hier en daar werd al eens een polonaise ingezet. Maar ook recenter werk zoals de monsterhit “Leef” van André Hazes jr. stond op de playlist. John Terra en William Bouva waren de “El Bandido’s” van dienst. Dat die laatste kon zingen was een verrassing, maar “Een ster” van Stan van Samang bleek toch te hoog gegrepen.

Uiteraard had het publiek gehoopt op James Cooke of Clara Cleymans. Maar op het einde van het optreden was er niemand die daar nog om maalde. “Dit was de max” en “Wat een feest” waren commentaren die we links en rechts hoorden. “Was het goed?” vroeg Jelle Cleymans bij het verlaten van het podium aan Thierry Van Hecke. Neen Jelle, het was super! Het absolute hoogtepunt van deze editie.

2 Fabiola

Na Jelle Cleymans was Zaffelare klaar voor nog wat dansmuziek. 2 Fabiola mocht zondagavond de familiedag afsluiten. Dit Eurodance-project werd in 1991 opgericht door Patje Krimson. In 1994 scoorden ze vrijwel wereldwijd een hit met “Lift U Up”. Tal van andere hits volgden zoals onder meer “Magic Flight”, “Freak Out” en – de zomerhit van 2014 – “She’s after my piano’. Al die nummers passeerden zondag de revue. Niet steeds even loepzuiver gezongen maar bij dancemuziek gaat het om de beats.
Na het optreden nam Patje Krimson nog plaats achter de draaitafel voor een dj-set. 2 Fabiola stopt eind 2020, dit was dus een unieke gelegenheid om deze succesvolle groep nog eens aan het werk te zien.

Slotdag met Sergio en Edje Ska en zijn Pilchards.

Op de slotdag is er traditioneel de namiddag voor de derde generatie. Maar liefst 400 senioren kwamen opdagen voor een namiddag met Jo Vally en Conny Brooks. De slotavond is ook de gelegenheid waarbij Vips en sponsors bedankt en in de watten gelegd worden. Het zorgde ervoor dat het optreden van Sergio een uurtje later begon dan voorzien. Ook hij begon met een rustige aanloop – uiteraard met nummers van o.m. André Hazes en Engelbert Humperdinck – om daarna over te schakelen naar het modernere werk met dansbare beats zoals Depêche Mode en Snap. Op het podium – binnen handbereik – 4 pintjes en een handdoek. Maar een geboren entertainer die Sergio en ideaal om een feestje op gang te trekken.

En dat feestje, dat was een kolfje naar de hand van Edje Skja en zijn Pilchards. Een coverband die de voorbije 11 jaar heel wat naam en faam maakte in het live-circuit. Zij brachten een wervelende show met een mix van Vlaamse schlagers, funk, New wave en rock. Alles overgoten met een stevig rocksausje en gezongen met de ruige doorleefde stem van Edje Ska. En die energieke frontman verliet zelfs zijn podium om op een vip-tafel te klimmen en van daaruit het publiek wat op te zwepen.

Deze editie van de Zaffelaarse Belevenissen was er eentje om in te kaderen. Een puike organisatie met een ingespeeld team, een erg mooie affiche een heel veel sfeer. Zaffelaarse belevenissen, wat een feest!

In onderstaande fotoreeks heel wat sfeerbeelden en foto's van de optredens. Veel kijkplezier. 

(Foto's artikel: Marc De Clercq – Bennie Vanderpiete )

 

 

Scroll naar boven