Zaffelare laat het licht aan tijdens de eerste nacht

Op zich al een historische gebeurtenis, want die 'eerste nacht' en hetgeen we ons hierbij voorstellen, verdraagt sowieso geen pottenkijkers!  Maar het gaat veel verder en breder. We hebben het over het ontstaan van de parochie Zaffelare.

Na het grote succes van de EXPO 1221 in juni, organiseert De Nieuwe Ontginning elke derde donderdag van dit najaar de ZAFFELAARSE NACHTEN, historische avonden waarop enkele specialisten hun licht laten schijnen op enkele minder bekende (duistere) aspecten van de lokale geschiedenis: archeologie, geologie, het ontstaan van parochies, …

De heemkundigen Georges Puimège en Bert Vervaet publiceerden reeds een schat aan materiaal dat ons een uitzonderlijk goed zicht geeft in het 800-jarig bestaan van de parochie Zaffelare.

Daarom zocht de Nieuwe Ontginning naar andere, minder evidente invalshoeken, om aan dit al rijk gevulde Zaffelaarse verleden toe te voegen.

Tijdens DE EERSTE NACHT op 16 september 2021, om 20 uur, ontvangen ze in de EXPOserre in de Molenstraat 14, Marc Carnier, hoofd van het Rijksarchief in Leuven. Carnier doctoreerde eertijds met een studie over het Gentse Sint-Baafsarchief en toerde met een voordracht over het ontstaan van parochies in de middeleeuwen. De aangewezen persoon dus om ons te vertellen hoe we het parcours van 800 jaar Zaffelare precies moeten begrijpen.

JO DE GEEST

De muzikale gast die avond is Jo De Geest, die met John Ghost in augustus op het podium van Jazz Middelheim stond. Minimalisme, elektronica en een filmisch karakter typeren zijn instrumentale muziek. Jo brengt enkele nieuwe composities die geïnspireerd zijn door zijn jeugd in Zaffelare.

CINEMA

Op vrijdag 24 september is er om 14 en 20 uur ZAFFELAARSE CINEMA. Er wordt een film geprojecteerd uit 1971 over 70 jaar Zaffelare in de 20ste eeuw, een uniek document over het dorp dat er nu helemaal anders uitziet. De film werd gemaakt door Georges Puimège en Gust Van de Vijver. Fragmenten werden al vertoond op de EXPO 1221.

Locatie van zowel DE EERSTE NACHT als ZAFFELAARSE CINEMA is de inmiddels befaamde cultuurserre in de Molenstraat.

Entree telkens € 5 – Reserveren via exponieuweontginning@gmail.com of 0493 68 93 42

Scroll naar boven